”Kyllä se niin vain on että Putin järjesti Trumpin valtaan saadakseen USA:n sekaisin ja hyvin siinä onnistui”, kommentoi joku Ilta-Sanomien pääkirjoitusta.

Itse kirjoitus, jonka mukaan ”Putinia ihaileva Trump on yhä uhka”, oli samaa takuuvarmaa Venäjän mustamaalausta, mihin on viime vuosina saatu tottua, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Myös Yhdysvalloissa on jo syytetty Capitol-kukkulan mielenosoituksesta ja kongressin ”valtauksesta” Venäjää. Yksi demokraattipuolueen johtohahmoista, edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi, on väittänyt Kremlin pyrkivän heikentämään länsimaista demokratiaa Trumpin avulla.

Kuulostaa jokseenkin samanlaiselta herjalta kuin vuonna 2017, jolloin Yhdysvalloissa tutkittiin kiihkeästi Trumpin oletettuja Venäjä-yhteyksiä. Vaikka demokraatit ja republikaanit tiesivät varmasti jo alun alkaen, ettei mitään salakavalaa yhteyttä löydy, Trumpin vastustajat ovat hokeneet neljän vuoden ajan, että Amerikan presidentti on ”Putinin taskussa”.

Pelosin ohella eturivin joukko amerikkalaisia politiikan kommentaattoreita on syyttänyt Putinia tammikuun kuudennen päivän kaaoksesta. Amerikkalaiseliitti ei halua myöntää, että vika olisi maan omassa järjestelmässä tai presidentinvaalien epäselvyyksissä, vaan syyllisen täytyy löytyä Venäjältä.

Twitterissä presidentti Obaman entinen puheenkirjoittaja Ben Rhodes kommentoi Washingtonin tapahtumia esittäen, että ”tätä päivää Vladimir Putin on odottanut siitä lähtien, kun hänen täytyi lähteä Itä-Saksasta nuorena KGB:n upseerina kylmän sodan päättyessä”.

Myös Yhdysvaltojen entinen Venäjän suurlähettiläs Michael McFaul kirjoittaa, että Capitolin valtauksen myötä ”Trump on antanut uusimman ja toivottavasti viimeisen lahjansa Putinille”. McFaulin mielestä kukaan muu presidentti Yhdysvaltojen historiassa ei ole kyennyt ”heikentämään maan imagoa maailmalla ja vahvistamaan Amerikan autokraattisia kilpailijoita yhtä paljon kuin Trump”.

Amerikkalaisen uutisankkuri Lawrence O\’Donnellin mukaan Washingtonin mellakan myötä ”Putinin villein uni kävi toteen”. Samalla hän linkittää israelilaisen Haaretz-lehden kirjoitukseen, jossa väitetään Trumpin koko presidenttikauden olleen venäläinen disinfo-operaatio, jonka avulla pyrittiin levittämään kaaosta ja epävakauttamaan Yhdysvaltoja.

Vastaavia väitteitä on kuultu amerikkalaisen liberaalieliitin taholta koko Trumpin vallassaoloajan. Kuitenkin monet Venäjän politiikkaan perehtyneet asiantuntijat, kuten Bryan MacDonald, arvioivat, etteivät katumielenosoitukset ja hallituksen rakennuksia valtaavat väkijoukot miellytä Putinia, koska Amerikan tapahtumat voisivat toteutua myös Venäjällä.

Kaikki eivät sentään usko narratiiviin Venäjän kaikkivoivasta vaikuttamisesta, mikä onkin faktojen valossa ymmärrettävää. Jos Venäjä ei kykene vaikuttamaan vaalituloksiin edes naapurimaissaan – kuten esimerkiksi Moldovassa – miten se onnistuisi horjuttamaan ”maailman suurinta demokratiaa”?

Vaikka Trumpista päästäisiinkin pian eroon, Amerikan poliittinen eliitti tulee varmasti jatkossakin syyttämään Venäjää polarisoituneen maansa hankaluuksista. Se on toki helpompaa kuin tunnustaa, että sisäpoliittisten ongelmien alkusyy löytyy amerikkalaisesta yhteiskunnasta itsestään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s