Koko maailma on voinut seurata, kuinka Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamista vastustavat, Washingtoniin kokoontuneet Trumpin kannattajat tunkeutuivat kongressin tiloihin loppiaisena.

Kongressiedustajat varustettiin kaasunaamareilla ja varapresidentti Mike Pence evakuoitiin turvaan. Mielenosoittajat esiintyivät valokuvattavina istuntosalissa sekä kaikkialla ympäri kongressia.

Koko Capitolin alue oli täynnä lippujaan heiluttavia protestoijia. Toisin kuin Trumpin vastustajia, tällä kertaa valtamedia ei ole kuvaillut mielenosoittajia ”rauhanomaisiksi”, eivätkä he ole olleet ”oikealla asialla”. Paikalla olleita on pidätetty.

Kongressin valtaus kesti nelisen tuntia, mutta lopulta poliisi ilmoitti, että rakennus on saatu tyhjennetyksi. Neljän ihmisen – kahden miehen ja kahden naisen – kerrotaan kuolleen. Poliisin ampumaksi on ilmoitettu ainakin 35-vuotias Trumpia kannattanut ilmavoimien veteraani Ashli Babbit.

Washingtoniin on julistettu ulkonaliikkumiskielto. Kongressi on tämän selkkauksen jälkeen jatkanut istuntoaan ja Bidenin valinta presidentiksi varmistunee vaalivilppisyytöksistä huolimatta. Twitter ja Facebook ovat jäädyttäneet Trumpin tilit. Suomessa poliitikot ja asiantuntijat ovat kiirehtineet tuomitsemaan Capitolin tapahtumat.

Mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella? Itse näkisin, että Yhdysvalloissa koettiin nyt samanlaista ”demokratia-aktivismia”, jota sen valtiokoneisto on levittänyt eri puolille maailmaa vuosikymmenien ajan. Olipa kyseessä sitten aito Amerikan ”sydänmaiden kapina”, tai ”syvän valtion” itsensä masinoima väärän lipun operaatio, tällä kaikella on seurauksensa.

Huvittavinta on ollut seurata, kuinka samat ”sääntöpohjaisen liberaalin järjestyksen” puolustajat, jotka ilmaisivat tukensa arabikevään levottomuuksille, Ukrainan Maidanille, Venezuelan ja Valko-Venäjän vallanvaihtoyrityksille, Hongkongin protesteille, sekä Antifan ja BLM-liikkeen väkivaltaisuuksille, tuomitsivat nyt jyrkästi Trumpin kannattajien mielenilmauksen.

Länsimielinen presidenttimme Sauli Niinistö on todennut, että ”meneillään on uskomaton demokratian painajainen”. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on kuvannut ”maailman vanhimman demokratian” tapahtumia ”häpeällisiksi”. Joku muu voisi puhua karmasta tai poeettisesta oikeudesta. Romahtaako Yhdysvallat ennen pitkää Neuvostoliiton tavoin?