Venäjän presidentti Vladimir Putin on pitänyt jälleen vuotuisen kansakunnan tilaa käsittelevän lehdistötilaisuuden, jossa toimittajat ja kansalaiset ovat voineet esittää hänelle kysymyksiä.

Putin kommentoi torstaina neljän ja puolen tunnin ajan kaikkea aina koronakriisistä kansainvälisiin suhteisiin ja jalkapalloilijan skandaalivideoon.

Maratontilaisuutta käsiteltiin torstai-iltana Ylen TV 1:n klo 18 uutislähetyksessä. Valittuihin otoksiin Putinin vastauksista ei ilmaantunut lainkaan käännöstä. Vaikka tekstityksen puuttumista myöhemmin anteeksi pyydeltiin, se vaikutti tahalliselta; näin on käynyt aikaisemminkin.

Virallinen Suomi on puolensa valinnut lännen infosodassa Venäjää vastaan, joten mitäpä muutakaan Yleltä voisi odottaa kuin patologista Putin-inhoa. Ylipäänsä suomalaisella mediakentällä on jo vuosia uutisoitu Venäjästä ja maan presidentistä ainoastaan negatiiviseen sävyyn. Esimerkkejä löytyy jokaisesta sanoma- ja iltapäivälehdestä, televisiouutisista ja ajankohtaisohjelmista.

Ylen tympeä uutisointi on tässäkin suhteessa aivan omaa luokkaansa. Putinin kysymys-vastaus-tilaisuutta kommentoinut Ylen Moskovan kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen ilkkui kolumnissaan vuoden 2020 olleen raskas myös Putinille.

”Näköpiirissä siinsi historiallinen vuosi, jonka avulla Putin olisi halunnut palauttaa Venäjän supervallaksi ja varmistaa asemansa sen johdossa aina hamaan tulevaisuuteen”, Mikkonen spekuloi mukatietävään sävyyn.

Ylen toimittaja hehkuttaa, kuinka ”koronapandemia murskasi [Putinin] haaveet maailman mahtavien huippukokouksesta ja lässäytti toisen maailmansodan 75 vuoden takaisen voiton juhlinnan”. Alkuvuodesta oli jo kirjoitettu, että Putin aikoo ”sementoida Venäjän kasvaneen kansainvälisen roolin” luomalla ”uuden maailmanjärjestyksen” Jaltan konferenssin tyyliin.

Kesäkuussa samainen kirjeenvaihtaja ilmoitti korona-ajan tehneen Putinista ”bunkkerissa piileskelevän papan”. Tällainen naapurimaan johtajan ”analysointi” ei vaikuta järin asialliselta, mutta vastaavanlaisiin journalistisiin pohjanoteerauksiin ovat suomalaiset veronmaksajat saaneet tottua. Tehdäänkö propagandistista pohjatyötä tulevia konflikteja varten?

Ylellä viitataan usein myös ”riippumattomaan Levada-tutkimuskeskukseen”, joka pyrkii aina osoittamaan Venäjän yhteiskunnan olevan romahduksen partaalla ja Putinin suosion jyrkässä laskusuunnassa. Näin tehtiin myös Putinin ”nöyryyttävää” vuotta 2020 kommentoidessa.

Kuten Venäjän oikeusministeriö on jo vuosia sitten muulle maailmalle paljastanut, Levadan jäljet johtavat Yhdysvaltojen puolustusministeriöön, jonka rahoittamana tutkimuskeskus luo raporttejaan Venäjän-vastaisen infosodan tarpeisiin. Näin ”riippumattomasta” tahosta on siis kyse.

Kuten Putin sanoi toimittajille, ”te olette fiksuja, miksi kuvittelette, että me olemme tyhmiä?”. Putin totesi Venäjän olevan tietoinen lännen suunnitelmista ja muistutti, että Nato on rikkonut lupauksensa ja jatkanut laajentumistaan Venäjän rajoille. Silti lännellä on otsaa syyttää Venäjää ”aggressiivisuudesta”. ”Länteen verrattuna me olemme mukavia ja pörröisiä”, Putin kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Aito journalismi näyttää kadonneen Suomesta. Se on korvattu länsimielisellä poliittisella propagandalla, jota toistetaan joka tuutista päivittäin, vuoden ympäri. Kun taso on tällainen valtio-omisteisella viestintäyhtiöllä, täytyy vain ihmetellä, että Venäjä antaa pelkkiä törkyjuttuja suoltavien suomalaistoimittajien asua ja työskennellä maassa.

(En oheistanut tarkoituksella yhtään Ylen linkkiä tähän kirjoitukseen. Viitatut tekstit löytyvät kyllä netistä, mutta en aio tuottaa niille itse enempää klikkauksia.)