Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa demokratiaa kannattavat mielenosoittajat ovat kokoontuneet jo kuukausien ajan, vaatien monarkian uudistamista, pääministerin eroa ja uusia vaaleja.

Vapaat Nuoret-niminen ryhmä on ohjeistanut mielenosoittajia internetissä ja ”demokratia-aktivistit” ovat ottaneet kaduilla yhteen mellakkapoliisien kanssa.

Meillä aiheesta uutisoidaan jälleen samaan tapaan kuin monista muistakin eri maiden mielenosoituksista, eli annetaan ymmärtää, että kyseessä on varsin spontaani kansannousu, jossa tyytymättömät kansalaiset vaativat hallituksen eroa ja uudistuksia maan poliittiseen järjestelmään.

Suomen valta(vale)media vaikenee muista taustatekijöistä, mutta Thaimaassa asuvan geopolitiikan tuntijan anonyymi blogi, Land Destroyer Report, tietää kertoa, että nykyisiä mielenosoituksia tukee ja rahoittaa jälleen kerran amerikkalainen CIA:n peiteorganisaatio NED, National Endowment for Democracy.

Mistä on sitten kyse? Thaimaata epävakautetaan, koska maa on Washingtonin harmiksi ryhtynyt liian läheiseen yhteistyöhön Kiinan kanssa. Vaikka mielenosoituksia markkinoidaan ylevästi ”ihmisoikeustaisteluna”, Yhdysvaltojen tukema oppositio ja maanpaossa olevat thaitakapirut ovat Land Destroyer Reportin mukaan itse Thaimaan historian pahimpia ihmisoikeuksien polkijoita.

70 miljoonan asukkaan Thaimaa on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous. Sen suurin kauppakumppani, suorien ulkomaaninvestointien ja turismista saatavien tulojen lähde on Kiina. Kiinalaisturisteja vierailee Thaimaassa vuosittain vielä länsimaalaisiakin enemmän. Peking on myös keskeinen kumppani maan infrastruktuurin kehittämisessä. Rakenteilla on myös Kiinan, Laosin, Thaimaan, Malesian ja Singaporen välinen huippunopea junaverkko, joka vain vahvistaa maiden välisiä siteitä.

Washingtonin sotahaukkoja ei miellytä myöskään Thaimaan aikomus korvata armeijansa käytössä oleva ikääntynyt amerikkalaiskalusto kiinalaisilla vaihtoehdoilla, aina maavoimien tankeista merivoimien moderneihin sukellusveneisiin. Thaimaa ja Kiina ovat myös viime vuosina pitäneet yhteisiä sotaharjoituksia.

Tämän Kiina-suuntauksen kääntämiseksi, Yhdysvallat yrittää nyt horjuttaa Thaimaata poliittisesti ja taloudellisesti. Tavoitteena on kaataa nykyinen hallitus ja asettaa valtaan Amerikka-mielinen poliittinen oppositio, jota johtavat rikoksista syytetyt miljardöörit, jotka ovat vannoneet katkaisevansa Thaimaan ja Kiinan suhteet.

Vaikka lännen medioissa on väitetty Thaimaan mielenosoitusten olevan ”opiskelijajohtoisia” ja ”orgaanisia”, ne ovat selvästi keskitetysti johdettuja. Värivallankumouksiin kriittisesti suhtautuvat vapaat toimittajat ovat myös paljastaneet aktivistijohtajien sidokset Yhdysvaltojen hallinnon järjestöihin ja rahoitusmekanismeihin.

Thaimaa on vain yksi maa lisää Yhdysvaltojen sekaantumisten listalla. Irvokkaasti samassa yhteydessä puhutaan mukavia ”demokratiasta”, jonka pitäisi olla täysin maan sisäinen asia, eikä vieraan vallan manipulointiväline geopoliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Mutta tähän saadaan tottua vielä lisää, kun Yhdysvallat reagoi Kiinan nousuun.

Missään maassa Yhdysvaltojen interventio ei ole johtanut maan kansalaisille suotuisiin lopputuloksiin, joten saa nähdä, miten Thaimaan käy. Toivottavasti buddhalainen kuningaskunta kestää amerikkalaisjohtoiset epävakautusyritykset ja mielenosoitukset saadaan loppumaan.