Boliviassa tapahtuu jälleen. Sunnuntaiset presidentinvaalit on voittamassa sosialistipuolueen ehdokas Luis Arce, joka on saanut jo vaalien ensimmäisellä kierroksella noin 53 prosenttia äänistä.

Bolivian entinen presidentti, lännen inhoama vasemmistonationalisti Evo Morales syrjäytettiin vallasta Yhdysvaltojen tuella viime vuoden marraskuussa ”vaalivilppiin” vedoten. Sen jälkeen maata on johtanut länsimielinen väliaikaishallitus, keulakuvanaan alkuperäisväestöön vihamielisesti suhtautuva Jeanine Áñez.

Sunnuntaina pidetyt presidentinvaalit sujuivat rauhallisesti, vaikka eteläamerikkalaisen maan tilannetta on kuvattu läntisessä mediassa ja jopa Suomessa ”jännittyneeksi, kaoottiseksi ja räjähdysherkäksi”.

Vaalien tulos on tietyllä tapaa maan pitkäaikaisen presidentin Evo Moralesin politiikan tukijoiden voimannäyte. Morales on tällä hetkellä maanpaossa naapurimaassa Argentiinassa, mutta sosialistiliikkeen uusi kaarti on valmis astumaan Bolivian johtoon.

Uudeksi presidentiksi nouseva Arce on aiemmin toiminut Moralesin hallituksen valtiovarainministerinä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja artikkeleita Bolivian talousasioista.

Moralesin valtakaudella Bolivia oli ryhtynyt tuottamaan litiumparistoja ja sähköautoja kansallisen yhtiön kanssa, jolla oli yhteyksiä Kiinaan. Boliviasta olisi voinut tämän yhteistyön myötä tulla erittäin vauras maa. Vallankaappaus lopetti tämän projektin ja väliaikaishallinnon oli tarkoitus ojentaa litiumvarannot lännen ahnaille yrityksille.

Mitä Yhdysvallat nyt tekee? Saako Tesla-firmaa johtava, aiemmalla vallankaappauksella rehvastellut Elon Musk yhä bolivialaisen litiumin haltuunsa vai jatkaako uuden presidentin hallinto yhteistyötä Kiinan kanssa? Tärkeintä olisi varmistaa, ettei tuotto litiumbisneksistä karkaa ulkomaisten tahojen haltuun, vaan parantaisi tavallisten bolivialaisten elintasoa.

Bolivia ei mene Washingtonin mielestä nyt oikeaan suuntaan, mutta maan sosialistinen virtaus on sen verran voimakas, että minkäs teet. Uusi länsijohtoinen vallankaappaus olisi ehkä liian räikeä isku kansan enemmistön tahtoa vastaan. Tulevat kuukaudet näyttävät, miten Boliviassa edetään.