Kiinan ulkoministeri Wang Yi on ehdottanut uuden vuoropuhelufoorumin perustamista Länsi-Aasian alueen turvallisuuspoliittisten kysymysten ratkaisemiseksi.

Keskeisin ennakkoedellytys uuden foorumin jäsenyyteen olisi vuoden 2015 ydinsopimuksen tukeminen, josta Trumpin Amerikka ensi töikseen vetäytyi.

Wang kertoi foorumista tavattuaan Iranin ulkoministeri Javad Zarifin Tengchongin kaupungissa viime lauantaina. Molemmat osapuolet vakuuttivat olevansa yhä sitoutuneita JCPOA-ydinsopimukseen (Joint Comprehensive Plan of Action), joka allekirjoitettiin Iranin ja YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden sekä EU:n välillä vuonna 2015.

”Kiina ehdottaa alueellisen monenvälisen vuoropuhelufoorumin rakentamista, johon kaikki sidosryhmät osallistuvat tasavertaisesti”, ulkoministeriön lausunnossa todetaan. Foorumin olisi tarkoitus löytää ”poliittisia ja diplomaattisia ratkaisuja Länsi-Aasian turvallisuuskysymyksiin”.

Iranin ulkoministerin mukaan neuvottelut Iranin ja Kiinan strategisesta kumppanuudesta olivat ”hedelmällisiä” ja lisäsi, että molemmat osapuolet vastustavat ”Yhdysvaltojen yksipuolisuutta”.

Ajatus uudesta yhteistyöfoorumista oli Kiinalta jälleen uusi näpäytys Yhdysvalloille, joka on tähän asti saanut toimia liiankin vapaasti Länsi-Aasian (”Lähi-idän”) alueella ilman kilpailevia valtoja.

Jo elokuisella Euroopan kiertueellaan Kiinan ulkoministeri ehdotti vastaavaa mm. ranskalaiselle kollegalleen Jean-Yves Le Drianille Pariisissa. Wang sanoi tuolloin, että osapuolten olisi ”vahvistettava koordinointia ja yhteistyötä kansainvälisissä asioissa ja turvattava kansainvälisten sopimusten – kuten Iranin ydinsopimuksen – ja monenvälisen diplomatian tärkeimmät saavutukset”.

Silkkitie-hankkeen sekä Länsi- ja Keski-Aasian taloudellisten kytkösten myötä Kiinan täytyy paneutua entistä huolellisemmin myös turvallisuuspolitiikkaan. Vaikka Peking on uudistanut asevoimiaan ja asettanut voimaan uuden terrorismilain, se ei halua toistaa Yhdysvaltojen tekemiä virheitä.

Islamistinen terrorismi ja Amerikka-johtoinen hybridisodankäynti uhkaavat myös Kiinan sisäistä turvallisuutta. Valtioetuun perustuvaa politiikkaa noudattava Kiina puuttunee ulkomaisiin kriiseihin lähinnä siellä, missä sillä on merkittäviä geopoliittisia ja taloudellisia intressejä.