”Mikäli Emmanuel Macron uskoo, että valtion päämiesten pitäisi jättää tehtävänsä katumielenosoitusten vuoksi, hänen olisi itse pitänyt luopua vallasta sen jälkeen, kun keltaliivien mielenosoitukset alkoivat Ranskassa”, sanoo Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko.

Lukašenko, joka on ollut laajojen mielenosoitusten kohteena presidentinvaaleista saakka, on kutsunut Macronia ”epäkypsäksi poliitikoksi”. Kokeneempana Valko-Venäjän johtaja neuvoi ranskalaista nuorempaa kollegaansa ”keskittymään Ranskan sisäisiin asioihin” ja ”edes yrittämään ratkaisemaan maan monia ongelmia”.

Lukašenko antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun Macron oli sanonut haastattelussa, että ”on selvä, että Lukašenkon on luovuttava vallasta”, koska hänen ”autoritäärinen hallintonsa” ei kykene hyväksymään demokratiaa. Lukašenkon mielestä Macronin olisi kuulunut soveltaa tätä logiikkaa itseensä ja erota virastaan jo kaksi vuotta sitten kun Macronin hallinnon vastaiset mielenosoitukset Pariisissa alkoivat.

Keltaliivien mielenosoitukset alkoivat polttoaineveron korotuksesta marraskuussa 2018, mutta ne muuttuivat pian laajemmiksi mielenilmaisuiksi Macronin politiikkaa ja koettua taloudellista eriarvoisuutta vastaan. Viikoittaiset kokoontumiset Pariisissa ja muissa kaupungeissa kääntyivät väkivaltaisiksi ja Ranskan poliisia onkin syytetty liian kovista otteista mielenosoittajia vastaan.

Valko-Venäjän presidentin mukaan Ranskan on keltaliivien lisäksi huomioitava myös ”Black Lives Matter-ryhmän vaatimukset sekä muslimien mielenosoitukset”. Lukašenko trollasi Macronia kunnolla ja esitti Minskin olevan valmis tarjoamaan paikan neuvotteluille, jotta Ranskan presidentti voi ”rauhanomaisesti siirtää vallan” [jollekin edellä mainituista ryhmistä].

Sunnuntaina tuhannet ihmiset marssivat taas Minskin ja muiden Valko-Venäjän kaupunkien kaduilla, vaatien Lukašenkon välitöntä eroamista ja uusia vaaleja. Poliisi pidätti noin kaksisataa ihmistä eri puolilla maata. Vastaava mielenosoittajiin kohdistuva toiminta EU:n jäsenmaissa ei ole herättänyt komission vaatimuksia vallanvaihdoksista saati uusista vaaleista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s