YK:n 75. yleiskokous on järjestetty koronaviruksen vuoksi virtuaalisesti. Kokous alkoi  jo viime viikolla, mutta korkean tason puheenvuoroja esitettiin vasta eilen.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres johdatti kuulijansa etäkokouksen tunnelmiin. ”Ylösalaisin kääntyneessä maailmassa” Guterres sanoi oudoksuvansa tilannetta, jossa hän joutuu puhumaan miltei tyhjälle salille.

Pääsihteeri ilmaisi pelkonsa ”uudesta kylmästä sodasta”, johon ”koronasta kärsivällä maailmalla” ei olisi nyt varaa. YK:n sapluunan mukaisesti Guterres vaati ”monenkeskeistä kansainvälistä yhteistyötä”.

Trumpin omakehu ja Kiina-syytökset

Donald Trump puolestaan lisäsi puheessaan vastakkainasettelua. Hän vaati YK-maita ”asettamaan Kiinan vastuuseen viruksen levittämisestä maailmalle”. Vielä päivää aiemmin vaalikampanjatilaisuudessaan Trump oli vähätellyt pandemiaa, mutta nyt kaikki olikin taas ”Kiina-viruksen” syytä.

Loppupuhe olikin taas tuttua itsekehua sekä amerikkalaisen erinomaisuuden ylistystä. Trumpin mukaan Yhdysvallat on ”suuri rauhantekijä maailmassa”, koska Israelin ja muutaman arabimaan väliset suhteet on normalisoitu (todellisuudessa tämä on vain jatkoa idealle perustaa ”Arabi-Nato”: allianssi, joka yhdistyy Irania vastaan ja ajaa samalla Israelin ja lännen anglosionistien intressejä alueella).

Absurdiksi lopuksi Trump kehotti kaikkia maita ”olemaan itsekkäitä ja keskittymään omaan hyvinvointiinsa”. Valitettavasti tällaiset ”itsekkäät”, ts. suvereenit, kansallisia intressejään puolustavat valtiot, joutuvat yleensä Yhdysvaltojen uhkailun ja pakotepolitiikan kohteeksi.

Xi ja globalisaatio

Kiinan presidentin Xi Jinpingin puhe oli kuin vastakohta Trumpin tekstille. Kiina on Xin mukaan sitoutunut ”rauhanomaiseen, avoimeen yhteistyöhön ja yhteiseen kehitykseen”. Kiina ei hamua ”hegemoniaa, laajentumista tai etupiiriä”.Meillä ei ole aikomusta käydä kylmää tai kuumaa sotaa minkään maan kanssa”, Xi sanoi vakavana.

Kiinan johtaja kehotti kiinnittämään huomiota ”globalisaation aikaansaamaan taloudelliseen epätasa-arvoon sekä kuiluun rikkaiden ja köyhien välillä”.

Globalisaatio jatkuu myös, vaikkakin kiinalaisilla ominaispiirteillä: Kiina ei halua osallistua ”nollasummapeliin”, vaan luoda tilaa niin Kiinan talouskehitykselle kuin myös koko maailmantalouden elpymiselle. Kiinalaisessa kehitysparadigmassa kotimaan toimet ja kansainvälinen yhteistyö tukevat toisiaan.

Puheenvuorossaan Xi luetteli myös koko joukon toimenpiteitä, joita koronakriisin hoitaminen vaatisi. Hän myös lupasi, että Kiina antaa kehittämänsä koronarokotteen ”koko maailman käyttöön globaalina julkishyödykkeenä”. Rokotteita tulisi jakaa ensin köyhimmille maille.

Putinin YK

Venäjän presidentin Vladimir Putinin puheessa palattiin takaisin YK:n perustamisen aikaan toisen maailmansodan jälkeen. Aiemmin onkin kirjoitettu, että Putin on paljastunut ”historian harrastajaksi, joka rakastaa YK:ta”.

Putinin mielestä YK:n rakenteiden pitäisi jatkossakin ohjata maailmanpolitiikkaa. Myös YK:n turvallisuusneuvoston, jonka jäsen Venäjä on, veto-oikeuden tärkeisiin päätöksiin tulisi säilyä Venäjän mielestä ennallaan.

Putin käänsi huomiota jälleen Venäjän ehdotukseen luoda ns. vihreitä käytäviä, jotka olisivat kauppasodista ja pakotteista vapaita. Näin turvattaisiin logistiikkaketjujen toimiminen ja lääkkeiden, elintarvikkeiden, laitteiden ja teknologian liikkuvuus myös poikkeusoloissa.

Putinin mukaan ”maailmankaupan vapauttaminen esteistä, kielloista, rajoituksista ja laittomista pakotteista auttaisi suuresti globaalin kasvun elvyttämisessä ja työttömyyden vähentämisessä”.

Puheessaan myös Putin käsitteli koronakriisiä ja totesi, että Venäjän kehittämä rokote on ”tehokas ja luotettava”. Hän lupasi Venäjän jakavan tietoa rokoteohjelmastaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s