Washingtonilla on keskeinen rooli Valko-Venäjän hallituksen vastaisten mielenosoitusten edistämisessä, sanoo Venäjän ulkomaantiedustelun johtaja Sergei Naryškin.

Vaikka Washington yritti julkisesti pitää matalaa profiilia mielenosoitusten alettua, on paljastunut, että amerikkalaiset ovat rahoittaneet valkovenäläisiä hallituksenvastaisia voimia kymmenien miljoonien dollarien edestä, tiedustelujohtaja kertoo.

”Mielenosoitukset on järjestetty hyvin alusta alkaen ja niitä on koordinoitu ulkomailta. On huomionarvoista, että länsi oli aloittanut mielenosoitusten pohjatyön jo kauan ennen presidentinvaaleja”, Naryškin sanoo.

”Yhdysvallat käytti vuonna 2019 ja vuoden 2020 alussa noin kaksikymmentä miljoonaa dollaria erilaisten ​​kansalaisjärjestöjen kautta [Valko-Venäjän] hallituksen vastaisiin mielenosoituksiin”, Naryškin täsmentää. Rahat käytettiin ”näennäisesti itsenäisten bloggaajien”, propagandakanavien ja sosiaalisten verkostojen luomiseen sekä aktivistien kouluttamiseen mielenosoituksia varten. 

”Jotkut heistä saivat koulutuksen Puolassa, Liettuassa ja Ukrainassa, missä kokeneet yhdysvaltalaisohjaajat valmensivat heitä järjestämään ’väkivallattomia’ mielenosoituksia”, Naryškin selventää.

Tiedustelujohtaja huomauttaa, että ”Yhdysvallat ohjaa tiiviisti entistä presidenttiehdokasta Svetlana Tihanovskajaa ja muita oppositioaktivisteja”, joita on yritetty esittää julkisuudessa ”suosittuina johtajina” ja ”demokraattisen Valko-Venäjän tulevina huippuvirkamiehinä”.

”Yhdessä eurooppalaisten liittolaistensa kanssa Washington yrittää lisätä painetta Minskiin, pakottaakseen Valko-Venäjän lailliset viranomaiset aloittamaan vuoropuhelun niin kutsutun opposition koordinointineuvoston kanssa vallan luovuttamisesta”, Naryškin analysoi.

Hänen mielestään kyseessä on ”huonosti naamioitu yritys järjestää värivallankumous ja perustuslain vastainen vallankaappaus, jolla ei ole mitään tekemistä Valko-Venäjän kansan etujen kanssa”.

Koska Venäjä ja Valko-Venäjä ovat valtioliitossa ja Valko-Venäjä on Euraasian talousunionin sekä Kollektiivisen turvallisuusjärjestön jäsen, hyökkäys Valko-Venäjää vastaan on samalla hyökkäys Venäjää vastaan. Presidentti Lukašenko tuskin haluaa seurata Ukrainassa valtansa menettäneen Viktor Janukovichin jalanjälkiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s