Neljä vuosikymmentä kestänyt globalisaation aikakausi on päättymässä ja siirrymme ”epäjärjestyksen aikaan”, joka tulee mullistamaan maailmantalouden ja -politiikan, Deutsche Bankin analyytikot arvioivat raportissaan.

Uusi aikakausi panee pisteen ”pidäkkeettömälle globalisaatiolle”, mikäli Saksan pankkia on uskominen. Uusi ”epäjärjestyksen aika” rikkoo myös ”pitkään jatkuneen varallisuushintojen kasvutrendin”.

Geopoliittisesti Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset jännitteet tulevat luonnehtimaan tulevaa aikaa. Kiinan talous kuroo Yhdysvaltojen talouden kiinni ja todennäköisesti ylittää sen vuosikymmenen loppuun mennessä. Kiina jatkaa omien arvojensa suosimista länsimaisen liberalismin sijaan ja palauttaa historiallisen roolinsa globaalina valtana, analyytikot ennakoivat.

Riippumatta siitä, kuka voittaa marraskuun presidentinvaalit Yhdysvalloissa, suurvaltakilpaa Kiinan kanssa tuskin saadaan vielä päätökseen. Vaikka Saksan pankin analyytikot eivät usko maiden väliseen suoraan sotilaalliseen konfliktiin, pakotteiden ja teknologiahyökkäysten välityksellä käytävä taloussota tulee jatkumaan.

Koronakriisi on tuonut Euroopan talouden tienhaaraan, mutta Deutsche Bankin mukaan seuraava vuosikymmen tulee ratkaisemaan Euroopan kohtalon: unioni joko voimistuu tai luhistuu. Tulevaisuutta määrittävien tekijöiden joukossa ovat korkeampi velka-aste ja ”helikopterirahan” jakamisen yleistyminen. Tällainen politiikka todennäköisesti kiihdyttää inflaatiota.

Epätasa-arvo voi jopa pahentua koronaviruksen jälkeisessä maailmassa, ennen kuin suunta kääntyy, analyytikot sanovat. Eriarvoisuus liittyy läheisesti sukupolvien väliseen kuiluun. Nuorten äänestäjien määrä ylittää ennen vuotta 1980 syntyneiden äänestäjien lukumäärän vuosikymmenen loppuun mennessä. Tämä voi aiheuttaa suuria muutoksia monilla politiikan osa-alueilla, olipa kyse sitten vero- tai ilmastopolitiikasta.

Tällainen voimatasapainon muutos voi tulevaisuudessa johtaa ”ankarampaan perintöverojärjestelmään, eläkeläisten toimeentuloturvan heikentymiseen, kiinteistö-, tulo- ja yhteisöverojen kasvuun sekä monipuolisempaan tulonjakopolitiikkaan”, Deutsche Bank spekuloi.

Seuraavat kymmenen vuotta tulevat myös osoittamaan, oliko teknologiayritysten merkittävyyden eksponentiaalinen kasvu sen arvoista. Saksan pankin mukaan teknologiajätit joko aloittavat ”teknologian vallankumouksen” tai ne osoittautuvat uudeksi ”it-kuplaksi”.

Mitä tulee Yhdysvaltojen ja Kiinan ”sivilisaatioiden yhteentörmäykseen”, kyseessä on oikeastaan kahden sosioekonomisen järjestelmän yhteenotto: Uusi (sosialistisempi?) järjestelmä on nousemassa Kiinan johdolla, kun taas angloamerikkalainen kapitalismi on romahduksen partaalla. Käynnissä on vääjäämätön maailmanjärjestyksen muutos; olemme nyt gramscilaisessa siirtymävaiheessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s