”He, jotka lupailevat demokratiaa Valko-Venäjälle, haluavat vain päästä käsiksi maan omaisuuteen”, Venäjän duuman oppositiojohtaja, kommunistisen puolueen pääsihteeri Gennadi Zjuganov sanoi tuoreessa haastattelussaan.

Kommunistipoliitikon mukaan vaaleissa voittaneen Valko-Venäjän hallituksen tulisi perustaa keskusta-vasemmistolainen koalitio ja pyrkiä viemään sen suuntaista politiikkaa eteenpäin.

”Muuten he, jotka lupaavat teille tänään demokratiaa, tulevat ryöstämään teidät ulkomaisten tahojen ohjaamina, koska oikeasti he haluavat vain päästä käsiksi ainutlaatuisen työnne tuloksiin”, Zjuganov sanoi.

Oppositiojohtaja uskoo, että ”ulkoiset voimat”, jotka nyt tukevat mielenosoituksia Valko-Venäjällä, eivät tule auttamaan tavallisia ihmisiä. He yrittävät parhaansa mukaan auttaa vain niitä, jotka eivät pidä ”maan järjestyksestä, sen suvereniteetista, sen rauhallisesta ja hillitystä politiikasta”.

Zjuganov sanoi, että hänen tiiminsä on analysoinut Valko-Venäjällä meneillään olevaa kehitystä. Hän uskoo, että maan tilanne voi vaikuttaa Venäjään, mikä tarkoittaa, että tilanne Minskissä on koko liittovaltion asia.

Hän lähetti vastaavan sisältöisen kirjeen molemmille valtionpäämiehille, Lukašenkolle ja Putinille. ”Sen jälkeen kun tämä tietty jengi julisti todellisen sodan [Valko-Venäjää ja Venäjää vastaan], me ryhdyimme taistelemaan yhteisen tulevaisuutemme puolesta”, Zjuganov kirjoitti.

Venäjän kommunistisen puolueen johtaja Zjuganov oli 1980-luvulla Gorbatšovin glasnost- ja perestroikapolitiikan kiihkeä vastustaja. Hänen ulkopolitiikkansa on yhä hyvin länsivastaista ja kansallismielistä. Oppositiojohtajan mielestä Venäjän suurvalta-asema on palautettava.

Poliittisesti epäkorrekti Zjuganov pitää myös Stalinia yhä arvossa; hän on kirjoittanut neuvostojohtajasta kirjan nimeltä Stalin i sovremennost, ”Stalin ja nykyaika”. Zjuganovin mielestä Stalin jätti perinnöksi suurvallan, jota on pidettävä yllä.

Venäjän federaation kommunistisen puolueen tavoitteena on luoda ”uusi modernisoitu versio sosialismista”. Toisin kuin lännen liberaalit vasemmistolaiset, Zjuganovin kommunistit korostavat isänmaallisuuden ja nationalismin merkitystä marxismi-leninismin lisäksi ja vastustavat talousliberalismia.