Venäjää vastaan suunnattu informaatiokampanja on täydessä käynnissä. En mene nyt Jokereihin ja painostuksen vuoksi peruutettuun Minskin pelimatkaan, vaan keskityn uutisointiin, jonka mukaan venäläinen aktivisti Aleksei Navalnyi myrkytettiin.

On esitetty, että kyseessä olisi sama Novitšok-ryhmän hermomyrkky kuin Sergei ja Julia Skripalin tapauksessa Englannissa. Koko juttu vaikuttaa lännen provokaatiolta ja lavastukselta, mutta Venäjä-vastaisille tahoille syyllinen on selvä ilman todisteitakin: kaiken takana on jälleen kerran Putin!

Poliittiset murhat, vakoilu ja hybridisodankäynti kilpailevien valtojen päihittämiseksi ovat olleet aina osa suurvaltapeliä. Yleensä toimijat pyrkivät lavastamaan syylliseksi jonkun muun ja käyttävät tekotapaa, joka ei helpolla paljasta todellista tekijää. Meille kerrotaan, että myrkytyksessä käytetty aine voi olla vain Venäjältä peräisin, joten syyllinenkin löytyy tällä logiikalla Kremlistä.

Jos Venäjä haluaisi oikeasti hankkiutua eroon hallintonsa kannalta epämieluisista ihmisistä, en usko, että se toistamiseen epäonnistuisi yrityksissään. Niinpä huomattavasti uskottavampi selitys on, että Venäjän hallinnolla ei ole mitään tekemistä ”Berliinin potilaan” terveydentilan kanssa.

Sen sijaan, että väitteisiin Venäjän syyllisyydestä suhtauduttaisiin edes hieman epäillen, asia käännetäänkin päälaelleen väittäen, että Venäjä haluaakin jäädä kiinni teoistaan. Venäjä ei piittaa ”kansainvälisen yhteisön” säännöistä, vaan tekee ”roistovaltiona” mitä huvittaa ja pelottelee näin ihmisiä. Joillekin tämä älytön narratiivi menee läpi kerta toisensa jälkeen.

Suomalaiskommentoijat ovat kauhistelleet, miten ”arvaamaton itänaapuri meillä on” ja kuinka Venäjälle on pikaisesti asetettava ”lisäsanktioita”. Naton entinen pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen twiittaa, että Saksa tarvitsee muun Euroopan ja sotilasliitto Naton ”solidaarisuutta” myrkytystapauksen johdosta. Sopivasti Rasmussen ja kumppanit vaativat Saksaa keskeyttämään Nord Stream 2-kaasuputken rakentamisen, ”ennen kuin on liian myöhäistä”.

Kyynisempi voisi arvella, että Venäjää rangaistaan nyt siitä, että lännen värivallankumous Valko-Venäjällä epäonnistui. Myös koronarokote saatiin markkinoille etuajassa. Yritetään nyt estää edes Nord Stream 2-hanke ja heikentää Venäjän ja Saksan suhteita myrkytysnarratiivin avulla. Länsimieliset ulko- ja turvallisuuspolitiikan ”asiantuntijat” eivät tietenkään edes harkitse tällaista vaihtoehtoa. Washingtonissa ollaan varmasti mielissään asioiden saamasta käänteestä.

Jo aiemmin Yhdysvallat on yrittänyt pakotteilla ja muulla vilunkipelillä estää Itämeren halki kulkevan kaasuputken valmistumisen ja painostanut Saksaa luopumaan energiayhteistyöstä Venäjän kanssa. Washington on politisoinut asian, koska Euroopan käyttämä maakaasu tulee Venäjältä, eikä kalliimpi amerikkalainen nesteytetty maakaasu ole ollut erityisen houkutteleva vaihtoehto.

Navalnyi on hoidossa berliiniläisessä sairaalassa, kertovat iltapäivälehdet. Häntä väitetään pidetyn koomassa, mutta hänen tilaansa on kuvattu vakaaksi. Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on kehottanut länttä olemaan tekemättä hätäisiä johtopäätöksiä. ”Ei ole mitään perustetta syyttää Venäjän valtiota”, Peskov on sanonut.

Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko on esittänyt kovan väitteen tapaukseen liittyen. Hänen mukaansa Saksa valehteli vahvistaessaan Navalnyin myrkytyksen; tavoitteena oli kiristää Venäjää olemaan puuttumatta Valko-Venäjän tilanteeseen. Minskillä on salajuonesta todisteena äänite puhelusta ”Varsovan ja Berliinin” välillä, jonka Lukašenko lupasi toimittaa Venäjän viranomaisille.

Oli miten oli, Venäjä ei hyödy tapahtuneesta oikein mitenkään, joten voidaan kysyä, ”cui bono”? Kuka loppujen lopuksi hyötyy siitä, että kuilu Euroopan ja Venäjän välillä kasvaa? Kenen intressejä Venäjän mustamaalaaminen palvelee? Mitä tällä kaikella pohjustetaan? Tällaisia kysymyksiä eivät iltapäivälehtien ja Ylen toimittajat esitä, sillä heille maksetaan Venäjän-vastaisen ilmapiirin lietsomisesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s