Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on sanonut, että Moskova tunnustaa Valko-Venäjän 9. elokuuta pidettyjen presidentinvaalien tuloksen ja toivoo, että maan tilanne vakautuu pian.

Valko-Venäjän sisäisiin asioihin on puututtu; Euroopan unioni ja Nato ovat antaneet ”tuhoisia lausuntoja” Valko-Venäjästä, Lavrov sanoi valkovenäläisen kollegansa Vladimir Makein kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Makei puolestaan sanoi, että ”ulkomaiset ja kotimaiset voimat” ovat käyttäneet Valko-Venäjän presidentinvaaleja tekosyynä ”maan poliittisen tilanteen heikentämiseksi”.

”Valko-Venäjän viranomaiset ovat onnistuneet estämään tilanteen, jolla on yhtäläisyyksiä Ukrainan vuoden 2014 poliittisen kriisin kanssa”, Makei totesi. Maan ulkopuolelta organisoitu värivallankumous on estetty, joten ”Ukrainan skenaario” ei toistu Minskissä.

Lavrovin mukaan Venäjä on vahvistanut tiedon siitä, että ”Valko-Venäjän epävakauttamiseen tähtääviä toimia koordinoitiin Ukrainasta käsin”. Lavrov sanoi Moskovan estävän kaikki ”ulkomaiset yritykset organisoida provokaatioita Valko-Venäjällä”.

Valko-Venäjän ulkoministeri taas sanoi, että Minsk on valmistellut vastapakotteita Liettualle, Latvialle ja Virolle. Hän lisäsi, että ”Minsk tulee reagoimaan kaikkiin Valko-Venäjän vastaisiin pakotteisiin”.

Minsk ja Moskova eivät aio keskustella ulkomaisesta puuttumisesta Valko-Venäjän sisäisiin asioihin ”millään kansainvälisillä foorumeilla”, ministeri vahvisti.

Ulkovallat ovat yrittäneet tehdä Valko-Venäjän tilanteesta kansainvälisen kysymyksen ja pakottaa siten Valko-Venäjän haluamaansa ratkaisuun. ”Moskova ei näe mitään syytä olla tekemisissä Valko-Venäjän oppositioneuvoston kanssa, joka on perustettu hallituksen vastaisten mielenosoitusten keskellä”, Lavrov teki selväksi.

Valko-Venäjän oppositio on syyttänyt presidentti Aleksandr Lukašenkoa vaalivilpistä ja maassa on järjestetty mielenosoituksia jo usean viikon ajan. Lukašenko on luvannut, että uusiin vaaleihin on mahdollisuus kaavailtujen perustuslakiuudistusten jälkeen.

Venäjän pääministeri Mihail Mišustin vierailee huomenna Minskissä, joten yhteistyö näyttää vain syvenevän. Lavrov vahvisti myös, että Lukašenko vierailee presidentti Vladimir Putinin luona lähiviikkoina. Valko-Venäjän puolustusministeri Viktor Hrenin taas vierailee Venäjällä perjantaina entisten neuvostomaiden puolustusministerien kokouksessa.

Lukašenko itse totesi aiemmin toimittajille, että Venäjä ja Valko-Venäjä muodostavat ”saman yhteisen isänmaan, joka ulottuu Brestistä Vladivostokiin”. Lausunnon on esitetty olevan merkki siitä, että Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliitto, ts. maiden yhdistyminen, pannaan täytäntöön lähiaikoina. Lännen värivallankumousyritys on epäonnistunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s