Aleksandr Dugin on seurannut Valko-Venäjän tapahtumia ja kommentoi niitä kirjoituksessaan, joka on julkaistu myös konservatiivisen Izborskin klubin sivuilla.

Izborskin klubi on kansallismielisten venäläisupseerien, lehtimiesten, kirjailijoiden ja muiden tahojen ”kerho”, asiantuntijaorganisaatio, joka ajaa ”Venäjän imperiumia”.

Duginin mielestä venäläinen maailma, Russki mir, ”oli, on ja tulee olemaan olemassa”, mutta hän katsoo, ettei Venäjän ”nykyinen poliittinen järjestelmä” virkamiehineen ja poliitikkoineen aio eikä voi sitä kunnolla puolustaa.

”Se, mitä Valko-Venäjällä nyt tapahtuu, ei ole niinkään häpeäksi Lukašenkolle, vaan Venäjälle. Se on seurausta epäonnistuneesta Euraasian integraatiopolitiikasta”, Dugin arvioi. Nyt länsi yrittää rapauttaa Venäjän ja Valko-Venäjän valtioliiton ja saada uutta jalansijaa alueella.

”Venäjä on sekaannuksen tilassa”, politologi väittää. Maa ei ole edes Putinin johdolla täysin palautunut ”90-luvun globalistisesta miehityksestä”, eikä parantunut ”Gorbatšovin ja Jeltsinin aikakauden kansallisten etujen pettämisen epidemiasta”. Venäjän alaluisua on ”pehmennetty ja hieman hidastettu”, mutta nykypolitiikalla sitä ei voida loputtomasti estää.

Putinin hallinto lykkää vääjäämätöntä ja tarjoaa kansalaisille tilaisuuden nauttia olemassa olevista eduista. Ulkopuolelta Venäjää uhkaillaan edelleen, mutta tähän uhkaan ei täysipainoisesti vastata, vaan tilanteita väistellään. Venäläiset patriootit ovat huolissaan.

Jotta saavutetuista eduista voitaisiin pitää kiinni, täytyisi ”uhrata unelma venäläisestä maailmasta, sen sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta, ihanteista, kulttuurista, ja ihmisyydestä”, Dugin kritisoi venäläisen politiikan voimattomuutta. Suurvaltaidentiteetti tuntuu olevan hukassa, vaikka lännen informaatiovaikuttajat yrittävätkin luoda päinvastaisia uhkakuvia.

Kun epätyydyttäviä olosuhteita täytyy vain sietää, ihmisten tyytymättömyys tapahtumien kulkuun ja omaan osaansa lopulta purkautuu tavalla tai toisella. ”Jotain samansuuntaista on pienemmässä mittakaavassa tapahtunut Valko-Venäjällä”, Dugin olettaa.

Dugin katsoo, että Putin on menettänyt suurelta osin kannattajakuntansa entisen ydinjoukon eli isänmaallisten tuen. Ainoa syy, mikä on estänyt heitä siirtymästä suoraan vastarintaan Putinia vastaan, ovat hallintokoneiston liberaalit. Patriootit pidättäytyvät toimimasta nähdessään, että venäläiseliitin liberaalit vastustavat yhä Putinia.

Mutta jossain vaiheessa raja tulee vastaan, Dugin uskoo. Kukaan ei odota Putinilta enää mitään, siinä mielessä hän on presidenttinä jo ”rampa ankka”. Venäjän valtapuolueen ”Yhtenäisen Venäjän” tunnuslause on kuin entinen punk-rockin motto, ”ei tulevaisuutta”, Dugin synkistelee.

”Meille vakuutellaan, että Minskissä kaikki on hallinnassa”, Dugin sanoo. Hän pelkää, että Kremlin ainoa ”ovela suunnitelma” on sopia asiat Valko-Venäjän oppositiovoimien kanssa. Lännessä valta(vale)media yrittää edelleen pelotella, että Venäjä tekee sotilaallisen väliintulon naapuriinsa, mutta näin tuskin tulee käymään.

Pitääkö Venäjän jälleen kerran ”kiltisti niellä kaikki” ja antaa lännen toiveiden toteutua? Duginin mielestä Putin ajattelee liikaa sitä, ”millainen kuva hänestä jää tulevien sukupolvien muistoihin”. ”Putin on unohtanut venäläisen maailman ja hänet lähipiireineen tullaan muistamaan vain mitättömistä intresseistään”, venäläisfilosofi ennustaa.

Dugin on oikeassa siinä, että Venäjä ei voi jatkaa näin pehmeällä linjalla. Geopoliittisesti olisi tehtävä voimakkaampia siirtoja, eikä luovia vain diplomatian keinoin länttä hallitsevan eliitin hybridisodankäynnin kohteena. Ehkä tuleva talousromahdus luo perustan uudelle ajalle, jolloin Venäjänkään ei enää tarvitse mielistellä lännen finanssijärjestelmää ja olla sen mielivallan armoilla.