Valko-Venäjällä on käynnissä värivallankumous. Lännen vasallimaista, kuten Ukrainasta ja Puolasta, on kuljetettu maahan mellakoitsijoita. Mukana on toki myös nuorempaa kantaväestöä, jotka haluavat lyhytnäköisesti ”muutosta muutoksen vuoksi”.

Valko-Venäjän poliisivoimat reagoivat laittomuuksiin, mutta meillä valta(vale)media näyttää kuvia vain rauhanomaisista, länsimielisistä liberaaleista ja valkoisiin pukeutuneista naisista ja kertoo viranomaisten harjoittamasta väkivallasta.

Lukašenkoa vaaditaan eroamaan vilpillisiksi syytettyjen presidentinvaalien vuoksi. Opposition ehdokas, vaalien jälkeen Liettuaan siirtynyt Svetlana Tikhanovskaja, on yllyttänyt ihmisiä jatkamaan mielenosoituksia, kunnes tavoite saavutetaan ja Valko-Venäjästä tulee lännen uusliberaali vasallivaltio. Ylikansallisten yhtiöiden liikemiehet odottavat jo kuumeisesti maan siirtymistä yksityistämispolitiikkaan.

Lännen eliitti ei voi hyväksyä Aleksandr Lukašenkon vaalivoittoa, koska Valko-Venäjä on kieltäytynyt talousliberalismista, eikä ole suostunut muuttumaan Naton tukikohdaksi Venäjää vastaan. Osittain Lukašenko voi syyttää nyt käynnissä olevasta vallanvaihto-operaatiosta itseään ja länsimielistä lähipiiriään. Lukašenko halusi lähentyä länttä, mutta saada taloudellista tukea myös Venäjältä. Tämä kahteen suuntaan pelaaminen on nyt kostautunut ja länsi haluaa ”Euroopan viimeisestä diktaattorista” eroon.

Suomessa toimittajat, politiikan kommentoijat ja kaikkien puolueiden edustajat tuntuvat sosiaalisen median päivitystensä valossa olevan yhtä mieltä siitä, että Valko-Venäjäkin tarvitsee pikaisesti amerikkalaista ”vapautta ja demokratiaa”. Myös Venäjä-vastaiset etnonationalistit meillä ja Baltian maissa odottavat ”diktaattori” Lukašenkon syrjäyttämistä ja maan ”lännettämistä”, vaikka enemmistö valkovenäläisistä kokee edelleen kuuluvansa venäläiseen maailmaan.

Valko-Venäjän sisäministeriö on varoittanut, että toteutuessaan ”vallankumous ja sitä seuraava kaaos” johtaisivat talouden taantumaan ja maan epävakauteen. Tällaisia pitkän aikavälin vaikutuksia eivät mielenosoituksista innostuneet ajattele. Ulkomaisten tahojen lietsoma kapinahenki kostautuu varmasti, jos länttä hallitseva eliitti pääsee päättämään Valko-Venäjän sisäisistä asioista.

”Älkää menkö kaduille tänään. Teitä ja lapsianne käytetään tykinruokana! Ihmisiä Puolasta, Alankomaista, Ukrainasta ja Navalnyin tukijoita Venäjältä on tullut Valko-Venäjälle. Maatamme vastaan hyökätään”, presidentti Lukašenko on vedonnut kansaan, pyytäen antamaan mahdollisuuden järjestyksen palauttamiseen.

Mitä tekee Venäjä? Kremlissä tuskin halutaan Ukrainan skenaarion toistuvan; Valko-Venäjä on tärkeä puskurivyöhyke Venäjän ja Naton välillä. Luotetaanko Moskovassa siihen, että mielenosoitukset ja ihmisjoukkojen liikehdintä saadaan kuriin Minskin toimesta? Kremlissä on varmasti punnittu erilaisia vaihtoehtoja. Tällä hetkellä tilanne näyttää pahalta, mutta ehkäpä enemmistö valkovenäläisistä osoittaa vielä haluavansa vakautta maahansa.