Libanonin Hizbollah-järjestön johtaja Hassan Nasrallah on pitänyt televisioidun puheen, jossa hän käsitteli tiistain tuhoisaa räjähdystä Beirutin satamassa.

Nasrallah kutsui tapahtunutta ”suureksi tragediaksi” ja peräänkuulutti kansallista yhteisvastuuta. Hän painotti, että murhenäytelmä vaikuttaa kaikkiin libanonilaisiin ja maan uskonnollisiin yhdyskuntiin.

Kyseessä oli ”poikkeuksellinen tapahtuma” Libanonin nykyhistoriassa. Nasrallah kehotti maan poliittisia voimia unohtamaan hetkeksi erimielisyytensä ja lupasi, että kaikki Hizbollahin instituutiot ja valmiudet ovat valtion käytettävissä katastrofin seurausten hoitamiseksi.

Nasrallah kommentoi puheessaan myös väitteitä siitä, että varasto, josta räjähdys sai alkunsa, olisi sisältänyt Hizbollahin militanttien aseita. Nasrallah kategorisesti kiisti tällaiset väitteet. Järjestö ei hänen mukaansa säilytä satamassa mitään. ”Siellä ei ole [Hizbollahin] asevarastoa, ei ohjuksia, ei kiväärejä, ei pommeja, luoteja, saati ammoniumnitraattia”, Nasrallah vakuutti.

Nasrallah muistutti myös, että räjähdyksessä menehtyneiden joukossa oli Hizbollahin jäseniä ja painotti, että vain puolueeton tutkimus tulee paljastamaan totuuden tapahtumista. Hizbollah-johtaja totesi, että tutkinnan on oltava ”läpinäkyvää ja perinpohjaista”, eikä ketään asianomaista tule suojella, vaan syylliset on saatettava vastuuseen teoistaan.

Nasrallah ehdotti, että Libanonin armeija, yhteiskunnan kaikkien sektorien luottamuksen ansainnut instituutio, suorittaisi tutkimuksen maan poliittisen johdon tuella. Vaihtoehtoisesti voitaisiin muodostaa sekakomitea, jossa olisi mukana armeija ja muita libanonilaistahoja.

Hizbollah-johtaja huomautti myös, että Libanon tarvitsee nyt ”solidaarisuutta ja rauhallisuutta”. Tutkinta ei saa politisoitua tai muuttua erottelukysymykseksi, koska sillä olisi ”kohtalokkaita seurauksia” koko maalle.

”Räjähdyksen totuuden määrittäminen ja vastuussa olevien rankaiseminen on libanonilaisille eksistentiaalinen kysymys. Jos emme pysty siihen, Libanonin valtiolla ei ole toivoa”, Nasrallah sanoi.

Ennen Nasrallahin puhetta arveltiin, että Hizbollah-johtaja saattaisi syyttää siinä Israelia räjähdyksestä, mutta hän keskittyikin tällä kertaa täysin Libanonin kohtaamaan suuronnettomuuteen. Israel on kiistänyt olevansa vastuussa räjähdyksestä, mutta on sittemmin ollut täydessä propagandamoodissa sekä valmiudessa Hizbollahin kostoiskun varalta.

Libanonin presidentti Michel Aoun sanoi aiemmin, että viranomaiset eivät sulje pois ”vieraiden voimien mahdollista osallisuutta tiistain räjähdykseen”. Tutkijat eivät sulje pois sitäkään, että sataman ja puoli kaupunkia raunioittanut räjähdys olisi saattanut johtua ohjuksesta tai pommista.