Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on kutsunut koolle ”demokratioiden allianssia”, joka kävisi länsimaisen vapauden aikakautta uhkaavaa ”kiinalaista vuosisataa” vastaan. Pompeo hyökkäsi viime viikolla Kiinaa vastaan Kaliforniassa pitämässään puheessa.

”Me emme voi enää olla piittaamatta maidemme välisistä perustavanlaatuisista poliittisista ja ideologisista eroavaisuuksista”, Pompeo jylisi, noudattaen ministeriönsä laatimaa strategiaa ”sivilisaatioiden yhteentörmäyksestä”.

Ulkoministeri vaati, että ”maailman valtioiden on valittava puolensa vapauden ja tyrannian välillä”. CIA:n ex-johtajan edustaman ”vapaan maailman” täytyy voittaa Kiinan kommunistisen puolueen edustama ”uusi tyrannia”. Voin jo kuvitella, kuinka meilläkin ryhdytään pian tivaamaan, oletko Yhdysvaltojen vai Kiinan puolella konfliktin syttyessä.

Pompeon mielestä Yhdysvaltojen johtama länsi on ollut ”liian jalomielinen” Kiinaa kohtaan ja tästä ”itsekkäästä” Aasian suurvallasta on sen johdosta tullut merkittävä tekijä maailmantaloudessa. Jos psykologinen projektion käsite on tuttu, kuulija varmasti huomasi, että Pompeon puhe täytti sen kriteerit.

Pompeon kylmän sodan retoriikkaa henkivä palopuhe sisälsi nipun kuluneita väittämiä. Hän kritisoi amerikkalaisyritysten ”myötämielistä suhtautumista” Kiinaan ja valitti Kiinan rikkoneen ”kansainvälisiä sitoumuksia” Hongkongin erityishallintoalueen autonomian sekä Etelä-Kiinanmeren aluekiistojen osalta. Yhdysvallat on käyttänyt myös koronavirusta katalyyttina Kiinaa vastaan ja Pompeokin yhdisti puheessaan Kiinan ja viruksen.

Vakoilujohtajasta ulkoministeriksi edennyt Pompeo ei arastellut esittää Yhdysvaltojen ja Kiinan välistä kamppailua ”uuden ajan kylmänä sotana”. ”Vapauksiemme suojeleminen Kiinan kommunistiselta puolueelta on oman aikamme tehtävä ja Amerikka on täydellisessä asemassa johtamaan sitä”, hän julisti mahtipontisesti.

Washington on viime aikoina voimistanut toimiaan Pekingiä vastaan. Yhdysvallat määräsi Kiinan Houstonin-konsulaatin suljettavaksi, väittäen sen olleen ”vakoilukeskus”, tarkoituksenaan urkkia amerikkalaisyritysten kauppasalaisuuksia.

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on ilmoittanut myös neljän kiinalaistutkijan pidätyksestä. Amerikkalaisyliopistoissa työskennelleitä tutkijoita syytetään ”viisumipetoksista” ja ”kytköksistä Kiinan kommunistipuolueeseen”.

Kiinan ulkoministeriö on kiistänyt väitteet konsulaattinsa laittomista toimista sekä kuvaillut tutkijoiden pidätystä ”poliittiseksi vainoksi”. Ulkoministeriön mukaan Pompeo kumppaneineen pyrkii sabotoimaan maiden väliset suhteet. Kiina on syyttänyt Pompeota ”kiinalaisvastaisuuteen kiihottamisesta globaalilla tasolla”.

”Jos vapaa maailma ei muuta kommunistista Kiinaa, kommunistinen Kiina muuttaa meidät”, Pompeo pelotteli. Ei huolta, ”läntisen elämäntavan takuumiehelle” riittää tukijoita jopa Suomessa, jossa eräs Ylen kolumnisti toivoi Yhdysvaltojen keksivän ”suunnitelman Kiinan pysäyttämiseksi”.

Yhdysvallat ja läntiset tiedotusvälineet ovat nostaneet esiin myös Kiinan uiguurimuslimien kohtelun. Länsi väittää, että uiguurivähemmistön edustajia olisi suljettu keskitysleireille. Kiina on kiistänyt väitteet, mutta lännen valta(vale)media on jatkanut propagointiaan Kiinan esittämästä, toisenlaisesta todistusaineistosta huolimatta.

Kuin tekopyhyyden multihuipentumana uuskonservatiivit ja -liberaalit, jotka terrorismin vastaisen sodan ollessa kuumimmillaan, haukkuivat muslimeja ”islamofasisteiksi” (ja jotka haluavat yhä tuhota Iranin islamilaisen tasavallan), teeskentelevät yhtäkkiä olevansa huolissaan Kiinan muslimivähemmistöstä.

Samat tahot, jotka puolustivat Irakin ja Afganistanin sotaa, Guantanamo Bayn vankileiriä ja CIA:n kidutusmenetelmiä, kutsuvat nyt Kiinaa ”uudeksi Natsi-Saksaksi”, jota vastaan ”sivistyneen maailman” eli Lännen™ on yhdistettävä voimansa, sillä Pekingin punakeltainen vaara uhkaa meitä kaikkia.

Aivan kuten Pompeon uuden kylmän sodan julistus, tämä kaikki kuulostaa hyvin tutulta. Tietty kaava alkaa muodostua. Suomessakin ”tolkun oikeistokonservatiiveja” ja muita opportunisteja nousee nyt esiin varoittelemaan Kiinan ”uhasta” (Venäjän uhkaa toki unohtamatta). Siitä vain mukaan Pompeon ”allianssiin” ja kohti uutta sotaa.