Monet amerikkalaiset ajattelevat yhä, että demokratiansa vuoksi Yhdysvaltojen valtiomuoto on maailman paras. Kiinan kommunistinen, suorastaan diktatorinen yksipuoluejärjestelmä, taas on heidän mielestään kaikista huonoin.

Todellisuudessa Kiinan hallitus nauttii kansalaisten keskuudessa suurempaa legitimiteettiä ja arvostusta kuin yksikään länsimainen hallitus, väittää toimittaja Alex Lo.

Amerikkalaiskysely on paljastanut, että kiinalaisten tyytyväisyys keskushallintoonsa nautti 93,1 prosentin suosiota vuonna 2016; Kiinan hallitus oli tuolloin suositumpi kuin koskaan viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Jopa tänä ”koronavuonna”, yhdeksänkymmentä prosenttia kiinalaisista on vakuuttuneita siitä, että maa on yhä menossa oikeaan suuntaan.

Kuitenkin lähes universaalin (väärin)käsityksen mukaan, Yhdysvaltojen hallinto edustaa kansaa ja heidän intressejään, kun taas Kiinan hallitus ei. Juuri tämä järkkymätön olettamus johtaa monet ulkopuoliset tekemään korostetusti eroa kommunistisen valtionhallinnon ja kansalaisten välillä.

Kyseessä on vaikuttamiskeino, joka pyrkii loppupelissä kyseenalaistamaan hallinnon legitiimiyden hyökkäämällä puoluetta vastaan. Tämä selittää, miksi amerikkalaisviranomaiset ja poliitikot eivät nykyään viittaakaan Kiinan hallitukseen, vaan ”Kiinan kommunistiseen puolueeseen”.

Tästä on tullut yleinen retorinen strategia, jota presidentti Donald Trump, oikeusministeri William Barr, ulkoministeri Mike Pompeo, Pentagonin kenraalit ja monet amerikkalaispoliitikot noudattavat. He teeskentelevät olevansa ”vapautta rakastavien kiinalaisten” puolella ja ainoastaan heidän ”autoritääristä” keskushallintoaan vastaan.

Lon mukaan juuri tämä länsimaissa korostettu erottelu saa monet tutkijat ja politiikan toimittajat toistuvasti ymmärtämään Kiinan väärin. Heidän synkät ennusteensa ovat niin yhdensuuntaisia, että ihmiset ovat myöhemmin hämmentyneitä siitä, kuinka Kiina lännen odottaman ”romahduksen” sijaan onkin saavuttanut suurta edistystä taloudellisessa kehityksessä ja kansalaisten elinolojen parantamisessa.

Ei ole yllättävää, jos Kiinan hallinto nauttii kansan luottamusta. Enemmistö minkä tahansa maan kansalaisista kannattaisi hallitusta, joka tarjoaisi heille vakautta, turvallisuutta ja vain parantaisi heidän olosuhteitaan ja elintasoaan. Siinä vaiheessa maan hallitusmuodolla tai poliittisella järjestelmällä ei olisikaan enää niin väliä.

”Voitte vapaasti vihata ja halveksia Kiinan valtiota niin paljon kuin haluatte, mutta jos kuvittelette sen romahtavan, koska se ei mukamas omaa legitimiteettiä tai ole suosittu kansalaistensa keskuudessa, tulette toistuvasti yllättymään”, toteaa Lo.