Kiinan ulkoministeri Wang Yi on kritisoinut Yhdysvaltoja avoimesti puhelinkeskustelussaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

”Yhdysvallat toteuttaa tylysti Amerikka ensin-politiikkaansa. Egoismin, yksipuolisen päätöksenteon ja kiusaamisen ei kuuluisi olla suurvallan tuntomerkkejä”, Wang avautui venäläiselle kollegalleen.

”Yhdysvallat on turvautunut äärimmäisiin keinoihin luoden levottomuuspesäkkeitä ja lisäten vastakkainasettelua kansainvälisissä suhteissa. Yhdysvallat on menettänyt järkensä, moraalinsa ja uskottavuuteensa”, Wang sanoi suoraan keskustelussaan Lavrovin kanssa.

Kiinan ulkoministeriön tiedonannon mukaan Wang totesi, että ”Yhdysvallat on omaksunut kylmän sodan mentaliteetin ja elvyttänyt 50-luvun amerikkalaista kommunismin vastaista hysteriaa”, jota kutsuttiin senaattori Joseph McCarthyn esimerkin mukaan ”mccarthyismiksi”.

Wang kertoi Lavroville, että Yhdysvallat on viritellyt ideologista taistoa Kiinan ja Yhdysvaltojen välille. Tämä poikkeaa kaikista kansainvälisten lakien ja valtioiden välisten suhteiden nykyisistä normeista. Tästä Yhdysvaltojen ulkoministeriön luomasta \”sivilisaatioiden yhteentörmäykseen\” perustuvasta strategiasta on ollut viitteitä jo pidemmän aikaa.

Kiina ei tule koskaan antamaan ”pienen antikiinalaisen ryhmän” vaikuttaa asioihinsa, vaan maa tulee ”puolustamaan kohtuullisia intressejään ja arvokkuuttaan”, Wang lisäsi, viitaten Yhdysvaltojen tukemaan Kiinan-vastaiseen aktivismiin.

Ulkoministeri Lavrov sanoi kiinalaiselle kollegalleen, että myös Venäjä vastustaa ”unilateralismia” eli amerikkalaista sanelupolitiikkaa. Lavrovin mukaan Yhdysvallat on ”luopunut valepuvustaan” ja uhkailee useita maita erilaisilla sanktioilla ja seurauksilla.

Kiinan ulkoministerin mukaan Kiina tulee ”syventämään käytännöllistä yhteistyötään Venäjän kanssa keskeisissä kansainvälisissä ja alueellisissa asioissa”. Kommentti heijastelee Xi Jinpingin ja Vladimir Putinin viime viikkoista keskustelua, jossa päätettiin vahvistaa maiden strategista kumppanuutta.

Ulkoministerin puhelinkeskustelun julkistaminen on harvinainen ele Pekingiltä, joka harvoin arvostelee muita maita julkisesti ja vieläpä ylemmän virkamiehen suulla. Wangin kommentit ilmentävät Kiinan ja Yhdysvaltojen entisestään heikentyneitä suhteita Hongkongin turvallisuuslain, koronaviruksen alkuperää koskevien syytösten, sekä Etelä-Kiinan meren aluekiistojen vuoksi.

Pekingissä tiedostetaan, että kansantasavalta on Washingtonin massiivisen offensiivin kohteena. Kyse ei ole vain talouspakotteista, vaan Kiinaa vastaan hyökätään myös ulkopoliittisin ja ideologisin perustein. Ulkoministeri Wangin kommenteista päätellen Kiina ei aio alistua Yhdysvaltojen uhkailun edessä.

Tässä vaiheessa Kiinan ja Yhdysvaltojen erimielisyyksiä ei ehkä kyetä ratkomaan neuvotteluilla ja sopimuksilla. Yhdysvallat on osoittautunut liian epäluotettavaksi kahdenvälisissä suhteissaan. Kiinassa kuitenkin tiedetään, että angloamerikkalainen \”unipolaarinen hetki\” on jo ohi ja maailma tulee tavalla tai toisella siirtymään multipolaariseen aikaan.