Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov välitti viime sunnuntaina Moskovan viestin Washingtonille. Hän totesi televisiohaastattelussa, että Venäjän ja Yhdysvaltojen kahdenväliset suhteet ovat pohjalukemissa; jotain täytyisi siis tehdä asialle ja pian.

Tämän julkisen signaalin jälkeen Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo keskusteli puhelimessa venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin kanssa presidentti Putinin ajatuksesta, jonka mukaan YK:n turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan tulisi kokoontua näin YK:n 75. vuosipäivän juhlavuotena. Sattumoisin tänä vuonna on myös toisen maailmansodan päättymisen 75. vuosipäivä.

Intialaisen veteraanidiplomaatin M.K. Bhadrakumarin mukaan kokoontumisessa keskusteltaisiin todellisuudessa ”uuden maailmanjärjestyksen koreografiasta”.

Viikonloppuna myös Venäjän entinen presidentti ja pääministeri, Kremlin ylimpiin virkamiehiin kuuluva Dmitri Medvedev, kommentoi uutistoimisto Interfaxille, ettei Donald Trumpin vaalivoitto marraskuussa näytäkään enää niin selvältä. Medvedev totesi kuitenkin, että ehkä Trumpin poliittinen ura on vielä pelastettavissa.

Bhadrakumarin mielestä Medvedevin arvio on lähellä kiinalaisten näkemystä amerikkalaispolitiikasta. Moskova tosin toivoo, että Trump toistaisi neljän vuoden takaisen ”ihmeen” ja saisi jatkokauden Valkoisen talon johdossa. Koronakriisi, rotuselkkaukset sekä huono taloudellinen tilanne eivät välttämättä paranna Trumpin mahdollisuuksia.

Kiinnostavaa kyllä, Kiinan ulkoministeri Wang Yi puhui hiljattain Yhdysvaltojen ja Kiinan välisten suhteiden foorumilla – yleisössä oli mukana myös ulkopolitiikan konkari Henry Kissinger – ja vakuutti, ettei Kiinasta tule ”toista Amerikkaa”. Peking haluaisi löytää tien ulos nykyisestä molemmille osapuolille haitallisesta vastakkainasettelusta.

Tässä vaiheessa Trumpin ei kannattaisi enää puhua \”kiinalaisviruksesta\” presidentinvaalikampanjassaan. Kiina voisi olla Yhdysvalloille avuksi huomattavan koronatietoutensa ansiosta ja edistää myös rokotteen nopeampaa kehittämistä, Bhadrakumar arvioi.

Ulkoministeri Pompeo tarttuikin puhelimeen ja soitti Lavroville luultavasti Trumpin kehotuksesta. Kahden diplomaatin kerrotaan sopineen valmisteluista, jotta YK:n turvallisuusneuvoston viisi jäsenmaata voisivat kokoontua Putinin ehdotuksen mukaisesti.

Putinin aloite heijastaa vakaumusta siitä, että nykyisiin kriiseihin ja konflikteihin ei voi enää vastata ottamalla vain pieniä askelia. Tarvitaan ”suurempaa suunnitelmaa” kokonaisvaltaisen ratkaisun löytämiseksi. Maailmantilanne vaatii uuden monenkeskisen järjestyksen luomista, uuden version Bretton Woodsin järjestelmästä. Tulisiko Franklin Rooseveltin New Deal-ohjelmasta ottaa mallia?

Bhadrakumar väittää, että Trump halusi alun perin parantaa Yhdysvaltojen välejä Venäjän ja Kiinan kanssa. Olipa vallitseva maailmantilanne kuinka synkkä tahansa, myös Putinin näkemyksen mukaan kolme suurvaltaa voisivat löytää yhteisen sävelen ja luoda uuden perustan kansainvälisille suhteille. Samaan sävyyn on aiemmin puhunut myös Venäjän ulkoministeriön viestintäjohtaja Maria Zaharova, aivan kuin merkkinä Washingtonille ja Pekingille.

Bhadrakumarista suuri kysymys on, onko transatlanttinen uusliberaali establismentti valmis rakentavaan yhteistyöhön. Ei ole sattumaa, että ”Wuhanin viruksesta” puhuivat ensimmäisenä Britannian salaisen palvelun MI6:n entiset johtohahmot John Sawers ja Richard Dearlove. Samoin Lontoossa sijaitseva Henry Jackson Society vaati provosoivasti Kiinalta ”Venäjägate” kohtasi loppunsa ja sittemmin jopa amerikkalaiset lääketieteen asiantuntijat ovat hylänneet ”Wuhanin virus”-salaliittoteorian perusteettomana, Bhadrakumar muistuttaa. Noitavaino Trumpia vastaan jatkuu, samoin globaali hybridisota.

Bhadrakumar katsoo, että maailman viiden suurimman ydinasevallan päämiesten kokoontuminen olisi elintärkeä vaihe kohti uutta järjestystä. Valtiotaidon osoituksena olisi laadittava yhteinen kansainvälisen politiikan esityslista, jotta pandemian, nälänhädän ja talousromahduksen kumulatiiviset vaikutukset eivät koituisi ihmiskunnan kohtaloksi.

Saa nähdä, löytyykö tähän yhteistä tahtotilaa ja yritetäänkö suunnitelma sabotoida. Samaan aikaan on puhuttu myös tarpeesta ”resetoida” kapitalistinen talousjärjestelmä. Sen ehdottajia löytyy yllättäen ylikansallisen finanssieliitin huipulta, joten ajatus ei välttämättä herätä luottamusta.

Myös koronakriisin jatkuminen ja vaatimukset maskipakosta kiristävät tunnelmia entisestään. Meneillään on valtava yhteiskunnallinen ja talouspoliittinen koe, jolla voi olla pysyviä seurauksia yhteiskunnan olosuhteisiin ja yleisiin toimintatapoihin. Lisää levottomuuksia lienee luvassa, ennen kuin uuden järjestyksen voittajat ja häviäjät ovat selvillä.