Venäläiseltä geopolitiikan tuntijalta Igor Panarinilta on julkaistu uusi käännösteos, joka käsittelee sotilasliitto Naton ”romahduskehitystä”. Panarin on kirjoittanut viisitoista kirjaa, joista kaksi on nyt suomennettu.

Panarin kertoo esipuheessa saaneensa ajatuksen uudesta kirjasta hänen ollessaan juhlistamassa viime vuonna kustantajansa kanssa Hybridisodat-kirjan suomalaispainoksen julkaisua helsinkiläisessä ravintola Šašlikissa.

Kirjassaan Nato hajoaa, oletko valmis? Panarin avaa lukijalle Pohjois-Atlantin liiton eli Naton ”salaista syntyhistoriaa” ja toimintaa. Sotilasliiton tarina ei ole järin mairitteleva: Nato on syyllistynyt lukuisiin verisiin konflikteihin ja suoranaisiin sotarikoksiin maailman eri kolkissa: Jugoslaviassa, Serbiassa ja Afganistanissa, sekä Irakissa, Libyassa ja Syyriassa. Kirja kertoo näistä tapahtumista.

Panarin selittää myös, että sotilasliiton tarkoitus on ollut Yhdysvaltojen ja Euroopan valtioiden ”salainen valvonta”. ”Brittiläisen globalisaatioprojektin kriisi” on kuitenkin johtanut nyt siihen, että Naton tulevaisuus on ”enenevässä määrin epävarma”. ”Amerikkalaisen yhteiskunnan sisäinen kriisi ja Euroopan alueellistuminen” vain voimistavat Naton hyödyttömyyttä, Panarin perustelee. Sotilasliitto kuuluu jo menneisyyteen, samoin kuin koko länsikeskeinen maailmanjärjestys, joka syntyi toisen maailmansodan jälkeen.

Naton hajoamisen ohella Panarin esittää hypoteesinsa siitä, kuinka koko ”brittiläinen globaali markkinademokraattinen kokeilu” on lähestymässä loppuaan. Panarin on aiemminkin kirjoittanut ”Lontoon trotskilaisten globalistien” vallasta, jota Putinin Venäjä on ryhtynyt aktiivisesti vastustamaan. Panarin spekuloi, että mukana taistelussa lännen eliitin ”syvää valtiota” vastaan ovat myös Xi Jinpingin johtama Kiina sekä Trumpin Amerikka.

Panarin esittelee erilaisia Naton hajoamiseen johtavia skenaarioita. Kovassa skenaariossa Nato hajoaa, kun koko Yhdysvallat romahtaa (Panarin on ennustanut tällaista jo parin vuosikymmenen ajan, viimeksi finanssikriisiin liittyen vuonna 2008). Pehmeässä skenaariossa Trump voi purkaa sotilasliiton tarpeettomana, suosien pragmaattista valtioetupolitiikkaa globaalina maailmanpoliisina toimimisen sijaan. Myös Turkki voi jättää Naton. Presidentti Erdoğan on Panarinin mukaan tietoinen siitä, että hänen hallintoonsa kohdistuneilla vallankaappausyrityksillä on ollut Naton tuki. Niin ikään Ranska esiintyy Panarinin teorioissa potentiaalisena Naton hylkääjänä.

Panarin väittää, että ”Trumpin virkaanastujaisten jälkeen tammikuussa 2021 alkaa prosessi Naton likvidoimiseksi”. Miten ”turvallisuustyhjiö” sitten täytetään? Panarin ehdottaa, että Naton voisi korvata Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, joka on ”maailman suurin hallitusten välinen turvallisuusjärjestö”. Etyjiä pitäisi venäläistutkijan mielestä vahvistaa ja tehdä siitä ”johtava ja tehokas alueellinen organisaatio turvallisuuden ylläpitämiseksi euroatlanttisella ja euraasialaisella alueella”. Panarinin mielestä myös Kiina täytyy kutsua mukaan uudistetun Etyjin toimintaan ”geopoliittisen tasapainon saavuttamiseksi”.

Kun kirjassa päästään yhdeksänteen lukuun ”Koronavirus ja Nato”, Panarin pääsee esittämään näkemyksensä myös koronaviruksesta. Hän on sitä mieltä, että covid-19 on ”ilman muuta biologinen ase”, ”taisteluvirus”, joka otettiin käyttöön pääasiassa Kiinaa ja Irania vastaan, mutta jota levitettiin myös muihin maihin ”Gladion, Nato-blokin salaisen terroristiverkoston” toimesta. Vaikka tutkijan väitteissä on järkeviäkin kohtia, menee koronaselittely välillä sekavaksi. Kirjan venäjänkieliseen lähdeluetteloon pitäisi ehkä tutustua tarkemmin.

Panarinin mukaan koronakriisin aiheuttamilla talousongelmilla ja epävakauttamisella oli tarkoitus kaataa ”itsenäiset valtiot”, sekä Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen nykyiset johtajat, Xi, Putin ja Trump, ja siten estää ”uuden maailmanjärjestyksen” syntyminen. En itse aivan heti usko näiden herrojen edustavan samaa tiimiä: Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteet ovat uudessa aallonpohjassa. Kauppasota Kiinan kanssa on käynyt kuumana ja nyt Yhdysvaltojen ulkoministeriö kritisoi kovin sanoin Kiinan toimia Etelä-Kiinan kiistellyllä merialueella. Eikö Trumpin hallinnolla ole muka mitään tekemistä asioiden kanssa? Voiko kaikesta syyttää ”clintoniitteja”?

Pandemiapelotteen lisäksi ”Lontoon globalistit” aloittivat massiivisen disinformaatiokampanjan, johon Panarin pureutuu omien lähteidensä pohjalta. Panarinin mielestä nyt lähestytään ratkaisevaa jaksoa ”vastakkainasettelussa globalistien kanssa”. Trump on hänen mukaansa kestänyt ”syvän valtion” iskut hyvin, vaikka esimerkiksi Iranin komentaja Suleimanin salamurhalla yritettiin avata tie ”laajamittaiseen sotilaalliseen konfliktiin”. Panarin kirjoittaa myös Putinista, Venäjän tapahtumista ja Moskovan eliitin sisäisistä kamppailuista.

Nato-opus on mukaansatempaavaa luettavaa, vaikka ei sen joka väitettä allekirjoittaisikaan. Kirjassa on myös suomalaisille lukijoille suunnattu jälkipuhe. Panarin on hyvillään siitä, että suomalaiset ovat ”Euroopan Nato-vastaisin kansa”; kyselytutkimuksen mukaan viime vuosina 70-80 prosenttia suomalaisista ei ole kannattanut Nato-jäsenyyttä. Panarinin mielestä Naton lakkauttaminen olisi ensisijaisen tärkeää, sillä Nato on ”maailmanrauhan este”.

Panarin kertoo myös ”geopoliittisesta unelmastaan”, jossa kolmen suurvallan, Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan, johtajat järjestäisivät modernin vastineen Jaltan konferenssille, tarkoituksena luoda ”uusi monenkeskinen maailmanjärjestys”. Kokouspaikaksi Panarin ehdottaa nykyistä Serbian pääkaupunkia Belgradia, jota sotilasliitto Nato pommitti armottomasti kaksikymmentä vuotta sitten sen ollessa vielä Jugoslavian pääkaupunki.