Kiinasta on tultava ”lyömätön kilpailija”, jos se haluaa elää rauhanomaisesti Yhdysvaltojen kanssa uuden kylmän sodan aikana, todetaan kiinalaisen Kansan päivälehden sosiaalisen median sivulla. Kirjoitusta referoi toimittaja Catherine Wong South China Morning Post-lehdessä.

Korean sodasta on kulunut aikaa jo seitsemänkymmentä vuotta. Se oli kylmän sodan ensimmäinen suuri yhteenotto, josta nyky-Kiinan kannattaisi ottaa oppia erityisesti nyt, kun välit Yhdysvaltojen kanssa ovat pahasti tulehtuneet.

Kiinalaisten strategien ja ulkopolitiikan neuvonantajien kesken vallitsee kasvava konsensus siitä, että Pekingin täytyy valmistautua konfliktin eskaloitumiseen. Yhdysvaltojen aloittama uusi kylmä sota Kiinaa vastaan on verrannollinen lännen taisteluun Neuvostoliittoa vastaan.

Kiinan jaettua muistomitaleita Korean sodan veteraaneille, maassa on muisteltu sodan merkitystä kiinalaisille. ”Siinä missä Yhdysvalloissa yritetään vähätellä Korean sotaa, Kiinassa se on ollut kiihkeän keskustelun aihe vielä viime vuosinakin”, kiinalaismedia paljastaa.

”Tuon sodan historiaa on tarpeen tutkia uudelleen, nyt kun kohtaamme haasteita Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteissa sekä erittäin monimutkaisessa kansainvälisessä ympäristössä”, kirjoituksessa ehdotetaan.

Kiina on Korean sodan taustaa vasten tullut siihen johtopäätökseen, että sen on puolustettava itseään sekä Itä-Aasian rauhaa ja vakautta. Kiina on myös tietoinen siitä, ettei Yhdysvallat tule vapaaehtoisesti luopumaan dominoivasta roolistaan alueella.

Taistelut Koreassa alkoivat kesäkuussa 1950, jolloin Neuvostoliitto ryhtyi tukemaan Pohjois-Koreaa ja Yhdysvallat Etelä-Koreaa. Kiina ei puuttunut kahakkaan kuin vasta lokakuussa, jolloin Yhdysvaltojen johtamat YK-joukot ajoivat pohjoiskorealaiset joukot Kiinan rajalle.

Kalliiksi tullut Korean sota päättyi lopulta aselepoon; varsinaista rauhaa ei koskaan solmittu. Kiinassa on jo pitkään muisteltu sitä konfliktina, jolloin se nousi ”auttamaan pohjoiskorealaista liittolaistaan ja vastustamaan Yhdysvaltojen aggressiivista imperialismia”.

Kiina pitää tapahtumia todisteena Kiinan tahdosta ja kyvystä haastaa maailman tehokkain armeija – ja tämä vain vuoden kuluttua siitä, kun Kiina oli päättänyt oman pitkittyneen sisällissotansa.

”[Sotilaallisten] voimavarojen suuri kuilu [Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä] vaati Kiinan johtajilta suurta voimaa ja rohkeutta päättää silti auttaa Pohjois-Koreaa ja vastustaa Yhdysvaltoja”, kiinalaismedia arvioi.

”Historia on osoittanut, että [Korean] sota lisäsi Kiinan mainetta ja kansainvälistä asemaa”. Kiinan puuttuminen konfliktiin sai kunnioitusta myös Neuvostoliitolta.

”Jotkut sanovat, että Kiina ja Yhdysvallat ovat lopulta vielä ystäviä. Mutta ollaksemme ystäviä Yhdysvaltojen kanssa, meistä on tultava kilpailija, jota se ei voi voittaa”, kirjoituksessa todetaan.