Kiina jatkaa verkostoitumistaan ja valmistautumistaan länsikeskeisen järjestyksen jälkeiseen aikaan.

Tästä esimerkkinä on syvenevä yhteistyö Iranin islamilaisen tasavallan kanssa, jolla on geopoliittisesti tärkeä asema Kiinan silkkitiehankkeessa ja koko Euraasiassa.

Kansainvälisessä mediassa on kerrottu Iranin ja Kiinan ”kaikenkattavasta strategisesta kumppanuussopimuksesta”. Sopimus on jo aiheuttanut erinäisiä huhuja ja spekulaatioita. Infosodassa ei pidetä juurikaan taukoja.

Iran on puolustanut Kiinan kanssa solmittua ”25-vuotista strategista kumppanuussopimusta” ilmoittaen, ettei Iranin vastustajien tietoon anneta vielä alkuvaiheessa olevan yhteistyösopimuksen yksityiskohtia. Suuntaa antava yhteinen lausunto on kuitenkin luettavissa.

Nykyistä yhteistyötä on rakennettu jo vuodesta 2016, jolloin presidentti Xi Jinping vieraili Teheranissa. Viime vuoden elokuussa Iranin ulkoministeri Javad Zarif teki vastavierailun Pekingiin sopimusasioissa.

Iranin ulkoministeriön tiedottaja Abbas Mousavi kutsuu sopimusta ”läpinäkyväksi tiekartaksi” ja ”periaatteellisiksi” suuntaviivoiksi kahden avainvaltion välisten suhteiden tulevaisuudelle. Kiinan ollessa kuvassa mukana, yhteistyötä on varmasti valmisteltu huolella.

Mousavin mukaan ”Kiinasta tulee maailman johtava talousvalta lähitulevaisuudessa ja Iranista on tulossa Länsi-Aasian [Lähi-idän] alueellinen suurvalta”. Vaikka Kiina on solminut kumppanuuksia Länsi-Aasian muidenkin maiden kanssa, Iran on sijainniltaan kaikkein merkittävin yhteistyökumppani Kiinan hankkeiden takia.

Osapuolet voivat kumppanuuden myötä ”varmistaa yhteiset etunsa ja vastustaa kiusaajien aiheuttamia paineita toisiaan täydentävän suhteensa myötä, riippumattomina monarkkisista ja hegemonisista läntisistä valloista”, Mousavi muotoili asian iranilaiseen tyyliin.

Yhteistyön etenemissuunnitelma koostuu kahdestakymmenestä artiklasta, joissa on sovittu Teheranin ja Pekingin välisistä siteistä politiikan, turvallisuus- ja puolustusyhteistyön, terveydenhuollon, kulttuurin, sekä alueellisten ja kansainvälisten asioiden suhteen.

Iranin ulkoministeriö kiistää väitteet, joiden mukaan Iran luovuttaisi Kiinalle alueitaan ja sallisi Kiinan armeijan sotilaallisen läsnäolon maassa. Tällaisia väitteitä on esittänyt Yhdysvalloissa maanpaossa asuva Iranin entisen šaahin poika, Reza Pahlavi.

Mousavi kuittaa moiset puheet ”hölynpölynä”. Hänen mielestään kyseessä on ”lännen vanha taktiikka, jossa väärää tietoa levittämällä pyritään provosoimaan Iran paljastamaan ulkopuolisille sopimuksen oikeita yksityiskohtia”.

Monet Iranin vastaiset tiedotusvälineet ovat tarttuneet Pahlavin väitteisiin ja aloittaneet propagandakampanjan, jonka tarkoituksena on iskeä säröä Iranin ja Kiinan strategiseen liittoon. Lännen propaganda ja Pahlavin väitteet eivät taida kuitenkaan geopoliittista kumppanuutta horjuttaa.

Petroleum Economist-lehti on väittänyt, että Iranin kumppanuus Kiinan kanssa ”voi merkitä seismistä siirtymää globaalilla hiilivetysektorilla”. Lehden mukaan Kiina sijoittaa 280 miljardia dollaria Iranin öljy-, kaasu- ja petrokemian teollisuuden kehittämiseen.

Iranin hallinnon edustajat ovat voimakkaasti tukeneet yhteistyösopimusta. Vallankumouskaartia lähellä oleva Javan-lehti kutsuu Iranin ja Kiinan välistä yhteisymmärrystä ”leijonan ja lohikäärmeen liitoksi”.