Brittihallituksen vetäytyminen yhteistyöstä kiinalaisen teknojätti Huawein kanssa viittaa siihen, että Lontoo on antanut periksi Washingtonin painostukselle, väittää englantilainen veteraanipoliitikko ja toimittaja George Galloway.

Vaikka vielä tammikuussa Huawein oli määrä osallistua Britannian uuden sukupolven 5G-verkon pystyttämiseen, brittihallinto on nyt tehnyt asiassa täyskäännöksen. Englantilaisten medialähteiden mukaan Huawein kaluston hankinta voidaan julistaa pannaan vuoden loppuun mennessä.

”Me olemme taloussodan partaalla Kiinan kanssa Yhdysvaltojen takia. Tässä tapauksessa Yhdistynyttä kuningaskuntaa voisi pitää Amerikan 51. osavaltiona. Yhteistyön lopettaminen Huawein kanssa on vasta alkua uudelle anglo-kiinalaiselle sodalle”, Galloway kommentoi.

Professori John Quelchin mielestä Britanniasta tuli riippuvaisempi Yhdysvalloista Euroopan unionista eroamisen jälkeen. ”On täysin mahdollista, että kiinalaiset tulevat vastaamaan Huawei-kieltoon”, hän arvioi.

”Peking voi kohdistaa omia vastatoimia sellaisille brittiyhtiöille kuin Rolls-Royce ja Unilever. Lisäksi Kiina voi korvata kaupankäynnin Britannian kanssa kääntymällä euroalueella Saksan ja Ranskan suuntaan”, Quelch sanoo.

Britannian ja Kiinan välit ovat tulehtuneet myös Hongkongin vuoksi. Niinpä liittyminen Trumpin hallinnon Kiinan vastaiseen rintamaan ei ole mikään yllätys. Tiedustelupalvelut MI6 ja CIA tekivät yhteistyötä Hongkongin epävakauttamisyrityksen aikana, ja uusia juonia varmasti punotaan jo Kiinan nousua hankaloittamaan.

Huawei on jättimäinen yhtiö, joka toimii jo yli 170 maassa. Sen liikevaihto on noin 109 miljardia dollaria, mikä tekee siitä maailman 61. suurimman yrityksen. Yhtiön perusti vuonna 1987 Kiinan kansanarmeijan entinen upseeri ja tutkija Ren Zhengfei. Huawein kytkös Kiinan armeijaan, kommunistiseen puolueeseen ja hallitukseen on herättänyt epäilyksiä Yhdysvalloissa.

Epätoivoinen kamppailu Huaweita vastaan lienee vain yksi merkki siitä, että Yhdysvallat tietää jäävänsä taloudellisessa ja teknologisessa kehityksessä Kiinan jalkoihin. Myös tekoälyteknologiassa Kiina on reippaasti Yhdysvaltoja edellä. On arveltu, että Trumpin hallinto yrittäisi vierittää Yhdysvaltojen talousongelmat Kiinan syyksi.