Pohjois-Korea ei aio palata keskusteluihin Washingtonin kanssa, senioridiplomaatti ja varaulkoministeri Choe Son Hui sanoi lauantaina.

Kommentti annettiin sen jälkeen, kun Soul oli ehdottanut huippukokouksen järjestämistä Pjongjangin kanssa.

Trumpin hallinnon entinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton on myös arvellut, että presidentti Trump saattaa suunnitella uutta tapaamista Kim Jong-unin kanssa lokakuulle.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in, joka on halunnut ylläpitää suhteita Pohjois-Korean kanssa, onkin ehdottanut uutta tapaamista Kimin ja Trumpin välillä, sanoen että Etelä-Korea tekee kaikkensa, jotta tapaaminen onnistuisi.

Pohjois-Korea on viime aikoina suhtautunut nuivasti Soulia kohtaan, johtuen Etelä-Koreasta rajan yli lennätetystä propagandasta. Pohjois-Korean vastaisen kansalaisryhmän jäsenet vapauttivat pohjoiseen ilmapalloja, joissa oli Kim Jong-unin hallintoa kritisoivia lehtisiä.

Vastineena provokaatiolle, Pohjois-Korea räjäytti Koreoiden välistä lähentymistä symboloivan yhteydenpitotoimiston omien rajojensa sisällä. Maan armeija ilmoitti ensin ryhtyvänsä sotilaallisiin vastatoimiin etelänaapuriaan vastaan, mutta suunnitelmat keskeytettiin myöhemmin.

Pjongjang ”ei tunne mitään tarvetta” tavata kasvotusten amerikkalaisten kanssa, varaulkoministeri Choe kertoo Pohjois-Korean virallisen uutistoimiston KCNA:n julkaisemassa lausunnossa.

”Unelmoijat” ovat herätelleet toiveita ”lokakuun yllätyksestä”, Choe toteaa tylysti. ”Yhdysvallat on väärässä jos se kuvittelee, että neuvottelut johtaisivat mihinkään”, hän lisää.

Choen mukaan ”Washington näkee Korean demokraattisen kansantasavallan ja Yhdysvaltojen välisen dialogin ainoastaan keinona kääntää huomio pois maan omasta poliittisesta kriisistä”.

Varaulkoministeri kertoo Korean demokraattisen kansantasavallan luoneen ”yksityiskohtaisen strategisen aikataulun”, jonka mukaan toimitaan Washingtonin muodostaman ”pitkäaikaisen uhan” suhteen.

Keskustelut, joilla tähdättiin Pjongjangin ydinaseriisuntaan, ovat olleet jäissä siitä saakka kun Trumpin ja Kimin Hanoin huippukokous epäonnistui varhain viime vuonna. Yhdysvallat ei ollut valmis tekemään myönnytyksiä pakotteiden suhteen, eikä Pohjois-Korea ollut valmis luopumaan aseistaan.

Viimeaikaisten raporttien mukaan Yhdysvaltojen varaulkoministeri Stephen Biegun vierailee Soulissa ensi viikolla keskustelemassa siitä, miten Pohjois-Korean kanssa voitaisiin edetä. Etelä-Korean ulkoministeriö ei ole vielä vahvistanut matkaa.