Kuten Vladimir Putin sanoi viime vuonna G20-maiden huippukokouksessa Japanissa, ”liberalismi on alkanut syödä itseään”.

Tämän päivän maailmantilannetta tarkasteltaessa läntinen kannibalismi on jo kaikkien nähtävissä. Otetaan muutamia esimerkkejä.

Suomalainen Valio meni paniikissa mukaan Yhdysvalloista koronatartuntaakin nopeammin levinneeseen rasismin vastaiseen kuohuntaan ja aikoo nyt luopua jogurttipurkkiensa ”stereotyyppisestä kuvituksesta”. Epäilemättä moni yhtiö ryhtyy samanlaiseen uudelleen arvioimiseen. Tämäkin on osa globaalieliitille sopivaa erilaisuuden ja rajapintojen häivyttämistä.

Samaan aikaan Yhdysvaltojen suurlähetystöt Moskovasta Souliin heiluttavat sateenkaarilippua ja ”mustien elämällä on väliä”-kylttejä omaa edistyksellistä oikeamielisyyttään korostaakseen (tiedossani ei ole, löytyykö Amerikan Saudi-Arabian lähetystön ulkoseinältä seksuaalivähemmistöjen värikästä symbolia, jotenkin epäilen, ettei löydy).

Seksuaalivähemmistöjen tai mustien kohtelusta tässä on tuskin kysymys, pikemminkin sopivien ryhmien politisoinnista aseeksi lännen hegemonian kyseenalaistavia maita vastaan. Virallinen Amerikka puhuu paljon ”vapaudesta”, mutta ovatko muut maat vapaita hylkäämään lännen tuputtamat arvot ja elämäntavat, jotka ne kokevat haitallisiksi? Tämä ei kaaoksen imperiumin intresseihin sovi.

Arkisemmissakin ympyröissä sattuu ja tapahtuu. Kun jalkapalloseura Burnley FC:n fani Jake Hepple lennätti ”White Lives Matter”-banderollia valioliigan ottelun aikana Etihad-stadionin yläpuolella vastalauseena yksipuolisille Black Lives Matter-mielenosoituksille, hän sai ikuisen porttikiellon kotijoukkueensa areenalle.

Tämäkään ei riittänyt, vaan tekoaan anteeksi pyytelemättömän Hepplen Facebook-tili poistettiin ja hänet erotettiin työstään suunnittelutoimistossa. Kuin kollektiivisena rangaistuksena myös miehen tyttöystävä erotettiin omasta työstään. Virallista narratiivia vastustaville on nyky-yhteiskunnassa luvassa paarian rooli.

Samanaikaisesti Cambridge-yliopiston akateemikko Priyamvada Gopal, joka julkisesti julisti Twitterissä, ettei ”valkoisten elämillä ole väliä”, ei vain pitänyt työpaikkaansa, vaan sai jopa ylennyksen.

Mietitäänpä hetki tätä epäsuhtaa, jota tiedostavat poliitikot ja valta(vale)media tukevat oikeutena ja kohtuutena. Länttä hallitsevan eliitin kasvoilta on pudonnut nyt muutakin kuin vain koronamaski. Enää vihamielisyyttä ei edes yritetä peitellä, vaan vastakkainasettelua pyritään lietsomaan vain lisää. Mihin tämä massapsykoosi vielä johtaa?