”Atlantismin kultti on ajanut Euroopan unionin ja sen jäsenmaat umpikujaan”, väittää venäläinen ulkopolitiikan tuntija Dmitry Novikov.

Aikana, jolloin osa Keski- ja Länsi-Euroopan maista arvioi uudelleen asemaansa – keskellä Kiinan nousua, Yhdysvaltojen poliittista kuohuntaa, koronakriisiä ja brexitiä – Saksan liittokansleri Angela Merkel on puhunut tarpeesta ylläpitää vuorovaikutusta Venäjän kanssa.

Novikov kommentoi Merkelin haastattelua Guardianille ja viidelle muulle valikoidulle sanomalehdelle, jossa liittokansleri mainitsi, että hän tulee jatkamaan ”pyrkimystä yhteistyöhön” Venäjän kanssa, ”hybridisodankäynnistä huolimatta”.

”On hyviä syitä jatkaa rakentavaa dialogia Venäjän kanssa. Maissa kuten Syyria ja Libya, jotka ovat lähellä Eurooppaa, Venäjällä on suuri strateginen vaikutusvalta”, Merkel kertoi toimittajille perjantaina.

Saksa, kuten muutkin Euroopan unionin avainvaltiot, ovat nyt Novikovin mukaan kaksijakoisessa asemassa: Saksalla on prioriteettinsa sekä energiasektorilla että turvallisuuspolitiikassa.

Novikov katsoo, että Merkel haluaisi normalisoida suhteet Venäjään, koska euroatlanttinen solidaarisuus on päätynyt umpikujaan ja Yhdysvallat haluaa vetäytyä nykyisestä roolistaan. Euroopan on ennemmin tai myöhemmin päästävä ulos tällaisesta tilanteesta, Novikov toteaa.

Saksa ja Venäjä ovat Euroopan kaksi väkiluvultaan suurinta maata ja ostovoimapariteetilla mitattuna ne ovat myös kaksi suurinta taloutta, kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tuoreen arvion mukaan.

Saksan ja Venäjän potentiaalinen lähentyminen on jo pitkään ollut suoranainen eksistentiaalinen uhka niin kutsutuille atlantisteille. Vuonna 2015 amerikkalaisen tiedusteluyhtiö Stratforin – jota on kutsuttu myös ”varjo-CIA:ksi” – perustaja George Friedman myönsi, että Yhdysvaltojen perimmäinen intressi on ollut Saksan ja Venäjän välisten suhteiden torpedointi.

Friedman selitti tämän johtuvan siitä, että ”yhdistyneinä Saksa ja Venäjä ovat ainoat meitä uhkaavat voimat”. Hän varoitti, että Yhdysvaltojen on varmistettava, ettei maiden välistä lähentymistä pääse tapahtumaan. Friedmanin mukaan ”Venäjän luonnonvarojen ja miesvahvuuden yhdistyminen saksalaisen pääoman ja teknologian kanssa pelottaa Yhdysvaltoja”.