Olen joissakin asioissa konservatiivinen (alkuperäisen latinankielisen sanan conservare merkityksessä, mikä tarkoittaa ”säilyttämistä”), joten en ymmärrä ihmisiä, jotka sotkevat historiallisia monumentteja ja kaatavat patsaita, kuten viime aikojen mielenosoitusten yhteydessä on tehty.

Mieleeni palautui, kuinka vuonna 2001, Taliban-liike tuhosi jättimäiset, historiallisesti merkittävät Buddhan patsaat Afganistanissa. Islamilaisen valtion terroristit ovat myös räjäyttäneet arkeologisia muistomerkkejä Syyriassa. Tänä päivänä rappeutuneen lännen mielenosoittajat tekevät tavallaan samanlaisia tuhotöitä. Aivan kuin historiaa yritettäisiin pyyhkiä pois.

Vaikka joku voi löytää tekosyitä vandalismille poliisiväkivallan tai rasismin vuoksi, mellakointi ja patsaiden sotkeminen tai särkeminen tuskin muuttaa mitään. Pankkieliittiä se ei ainakaan kaada, Wall Streetiin ja suuryrityksiin sillä ei ole vaikutusta; ovatpa nämä yritykset jopa ilmaisseet kyynisesti tukensa mielenosoittajille. Nyt Yhdysvalloissa vaaditaan myös entisenlaisen poliisitoimen lakkauttamista, mikä kaiken yksityistämistä ajavalle eliitille varmasti sopisi.

Toki Yhdysvalloissa ja Euroopan kaupungeissa tapahtuvissa levottomuuksissa on myös eräänlaista poliittis-poeettista oikeutta. Länsi on epävakauttanut ja tuhonnut lukuisia maita ja yllyttänyt eri ryhmiä toistensa kimppuun. Yhdysvallat liittolaisineen on ollut aktiivisesti kylvämässä kaaosta eri puolille maailmaa ja nyt ne ovat itse joutuneet kaoottisten tapahtumien keskiöön. Valitettavasti länttä hallitseva eliitti ja sotahaukat itse tuskin tästä mellakoinnista kärsivät.

Yhdysvaltojen hallinto on avoimesti tukenut oppositioryhmiä maissa, joiden politiikka tai hallitukset ovat olleet Washingtonille epämieluisia. Näin on tehty Venezuelassa, Kiinalle kuuluvassa Hongkongissa, Iranissa, Ukrainassa ja muuallakin. Väkivaltaa on oikeutettu demokratian ja vapauden puolustamisella. Ovatko levottomuudet lännessä geopoliittisten kilpailijoiden tai muiden tahojen aiheuttamia? Venäjää, Kiinaa ja Venezuelaa on syytetty, siinä missä miljardööri George Sorostakin.

Toisaalta on myös epäilty, että Yhdysvalloissa mellakoinnilla yritetään horjuttaa presidentti Trumpin asemaa. Pysyvä valtiokoneisto, ”syväksi valtioksi” kutsuttu, demokraateista, republikaaneista ja heidän taustavaikuttajistaan koostuva eliitti tuntuu olevan hyvin Trump-vastainen ja nykyiset levottomuudet muistuttavat Yhdysvaltojen aloittamia ”värivallankumouksia”. Käydäänkö Amerikassa ”sisällissotaa” jopa hallinnon sisällä?

Trumpia on verrattu rutiininomaisesti Hitleriin ja häntä on haukuttu rasistiksi ja jopa Venäjän agentiksi. Kuitenkin ajoittaisista yllättävistä lausunnoistaan huolimatta hän on pyrkinyt edeltäjiensä tavoin hankkimaan jatkoaikaa Yhdysvaltojen hegemonia-asemalle. Eri faktioilla tuntuu olevan erimielisyyttä lähinnä siitä, millä tavoin asiassa edetään.

On myös esitetty, että kaikkien viime vuosikymmenten kriisien, sotien ja talouden manipuloinnin kautta tavoitellaan yhä suurempaa globaalin vallan keskittämistä suhteellisen pienen ylikansallisen eliitin haltuun. Pandemia ei ollut riittävä, eivätkä George Floydin kuolemasta johtuvat mellakatkaan yksin riitä, vaan dramaattisin muutoksen katalyytti on talousromahdus, joka on jo alkanut.

Koronakriisin aikana nähtiin, kuinka miltei kaikki maailman hallitukset ja huippupoliitikot olivat valmiita julistamaan poikkeustilan ja asettamaan kansalaisensa eriasteisiin karanteeniolosuhteisiin aivan kuin uutta autoritaarisempaa aikaa ennakoiden. Vallitseeko maailman näennäisesti erimielisten vallanpitäjien kesken konsensus siitä, mihin suuntaan ollaan menossa?

Kuitenkin nyt on jouduttu tunnustamaan, että suurin osa koronavirustautiin sairastuvista ihmisistä saa vain lieviä tai kohtalaisia oireita eikä heidän tarvitse hakeutua edes hoitoon. Mediapelin avulla viruksesta tehtiin vaarallisempi uhka kuin se olikaan, mutta poikkeusolojen aikana kulisseissa tehtiin muita siirtoja.

Reaktio koronavirukseen oli liioiteltu, kuten Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko on yhtenä harvoista johtajista uskaltanut ääneen sanoa. Lukašenko arvioi, että globaali eliitti on pandemian varjolla täyttänyt taskujaan vain lisää, kaatuvista talouksista välittämättä. Hän väittää, että samat tahot, jotka hyötyivät sikainfluenssasta, lintuinfluenssasta ja sarsista, käyttävät jälleen viruspelotetta hyväkseen.

Talouskriisi on tehnyt tuloaan jo pidemmän aikaa, mutta ihmisillä tuntuu olevan lyhyt muisti. Vaikka jokainen talouden sektori on romahtamassa, väitetään kaiken olleen kunnossa ennen pandemiaa. Talouden syöksykierre tulee olemaan seurauksiltaan koronaviruksen ”aaltoja” pahempi, eikä sitä pysäytetä mielenosoituksilla. Samaan aikaan kansainvälistä järjestelmää muovataan uusiksi. Pandemia oli vasta harjoittelua, uusia ”poikkeustiloja” on tulossa.