Valko-Venäjällä on yritetty järjestää mielenosoituksia siitä lähtien, kun presidentti Aleksandr Lukašenko ilmoitti hakevansa kuudennelle kaudelleen maan johtoon.

Valko-Venäjän johtaja sanoi aiemmin viikolla, että virkavalta tulee kieltämään mielenosoitukset, kunnes vaalit on pidetty. Ulkopuolisten tahojen vaikuttamisyrityksiä ei tulla hyväksymään.

”Me emme tule koskaan sallimaan maamme epävakauttamista”, Lukašenko sanoi. ”Me emme halua mitään värivallankumouksia tänne”, hän lisäsi, viitaten Balkanin maihin ja maailmanlaajuisesti levinneisiin, lännen tiedustelupalvelujen käynnistämiin vallanvaihto-operaatioihin 2000-luvun alkupuolella.

Lukašenko on hallinnut entistä neuvostotasavaltaa jo kahdenkymmenen viiden vuoden ajan. Lännen mediassa häntä on usein kutsuttu ”Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi”. En tiedä, millaista on elää yksinvaltiaan hallitsemalla Valko-Venäjällä, mutta tietyllä tavalla Lukašenkon illiberalismi on virkistävää läntisen lumedemokratian ja poliittisen korrektiuden keskellä.

Lukašenko hakee siis jatkoa presidenttiydelleen kuudetta kertaa elokuun 9. päivänä. Vuoden 2004 kansanäänestys kumosi presidentin toimikausien rajoitukset. Lukašenkon vastustajat sanovat, ettei hän saisi enää osallistua vaaleihin. Lukašenko puolestaan on kutsunut oppositiovoimia ”rikollisjoukoksi”.

Lukašenkon mielestä Armenian tai Ukrainan tapaisia, istuvan hallituksen syrjäyttäviä ”vallankumouksia”, ei tulla näkemään Valko-Venäjällä. Presidentti sivuutti myös sen mahdollisuuden, että valtion johtoon nousisi joku päivä nainen. ”Me valitsemme presidentiksi miehen”, Lukašenko sanoi väkijoukolle puhuessaan.

Valko-Venäjä on harvoja maita, jotka eivät ole rajoittaneet julkista elämää koronavirukseen vedoten. Lukašenkon mielestä koronapelottelulla on edistetty massapsykoosia, johon tepsii vain ”raitis ilma ja työnteko”. Tämä on valtavirrasta poikkeava näkemys, jota länsimaissa pidetään vastuuttomana kansalaisten vaarantamisena. Mutta entäpä jos Lukašenko onkin oikeassa?

Valko-Venäjällä on kaikesta huolimatta yhteyksiä Eurooppaan. Unkarin pääministeri Viktor Orbán teki juuri ensimmäisen valtiovierailunsa Valko-Venäjälle. Lukašenkon mukaan Unkari on Euroopan unionin maista Valko-Venäjälle läheisin. ”Unkari ymmärtää meitä ja auttaa kehittämään suhteitamme Euroopan unioniin toisin kuin mikään muu taho”, Lukašenko kehui.

Lukašenko kiitteli Orbánia vierailun johdosta, viitaten korona-ajan rajoituksiin. ”Tässä näennäisen monimutkaisessa psykologisessa ja medikaalisessa tilanteessa, jota pandemiaksi kutsutaan, on hienoa, että voimme yhdessä murtaa kansainvälisen karanteenin ja elvyttää keskinäistä kanssakäymistämme”, Valko-Venäjän vahva mies muotoili.