New Yorkissa on ihmetelty pienlentokoneita, jotka ovat lennättäneet taivaalla bannereita, joissa onnitellaan ”uuden Kiinan liittovaltion” syntyä.

Julkisuustempun takana ovat Donald Trumpin entinen strategiapäällikkö Steve Bannon ja Yhdysvaltoihin paennut kiinalaismiljardööri Guo Wengui.

Youtubessa on pyörinyt myös videonpätkä, jossa Bannon ja Guo näyttävät seisovan keinuvan veneen kannella New Yorkin lahdella vapaudenpatsas taustallaan. Amerikkalaislehtien mukaan amatöörimäinen produktio herättää enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

”Tästä päivästä lähtien Kiinan kommunistinen puolue ei enää edusta Kiinan laillista hallitusta”, miljardööri Guo uhoaa kameran edessä. ”Olen täällä kertomassa kaikille rauhaa, laillisuutta ja humanitaarisuutta rakastaville, että me aiomme tehdä kertaheitolla lopun kommunistisesta puolueesta”, hän jatkaa.

Amerikkalaistunut miljardööri Guo jätti kotimaansa vuonna 2014 häntä koskevien paljastusten jälkeen. Kiinalaislähteiden mukaan Guo oli syyllistynyt lukuisiin talousrikoksiin ja muihin väärinkäytöksiin. Luksuselämää New Yorkissa viettävä liikemies haluaa, että valta Kiinassa vaihdetaan. Tilalle pitäisi saada tietenkin läntistä ”vapautta ja demokratiaa”.

Viime aikoina tämä korruptiosta syytetty Kiina-kriitikko on pyrkinyt levittämään salaliittoteoriaa, jonka mukaan koronavirus olisi peräisin kiinalaislaboratoriosta. Ei liene ihme, että Guo on kertonut arvostavansa presidentti Trumpia. Useita kiinteistöjä omistava Guo on myös Trumpin Mar-a-Lagon golf-klubin jäsen.

Videolla Trumpin entinen neuvonantaja Bannon hokee Guon kanssa iskulausetta, ”alas Kiinan kommunistinen puolue”, jonka jälkeen Guo intoutuu suutelemaan Bannonia poskelle. Myöhemmin Guo myös allekirjoittaa ”uuden Kiinan” julistuksen omalla verellään.

Bannon syyttää Kiinaa ”Hongkongissa aiheuttamastaan verilöylystä” ja ”koronaviruksen vapauttamisesta maailmaan”. Bannonin mukaan kyseessä on ”kommunistivirus”, ”biologinen isku vapaan maailman maita vastaan”. ”Kiinan kommunistinen puolue on rikollisjärjestö”, Bannon puhkuu. Jo aiemmin Bannon on möläyttänyt Kiinan olevan ”tällä hetkellä kuin Saksa 1930-luvulla”.

Bannonin ja Guon projekti jäänee surkuhupaisan kuriositeetin tasolle, aivan kuten Bannonin taannoiset yritykset toimia eurooppalaisten oikeistopopulistien taustapiruna. Bannon haluaisi amerikkalaisen hegemonian jatkuvan ja toimii niin idässä kuin lännessä vain tätä asiaa ajaen.

Guo Wenguita on jo kutsuttu ”Juan Guaidó kakkoseksi”. Guaidó on vallankaappausyrityksessä epäonnistunut CIA:n kätyri, joka julistautui vuosi sitten Venezuelan presidentiksi. Tosin Guaidón ”presidenttiyden” tunnustivat useat Yhdysvaltojen vasallimaat. Hämäräperäinen liikemies Guo (joka tunnetaan myös nimellä ”Miles Kwok”) tuskin saa edes vastaavaa roolia.