Yhdysvaltojen Minneapolisissa afroamerikkalaisen George Floydin kuoleman johdosta puhjenneet levottomuudet ovat jatkuneet jo useita päiviä.

Protestit ovat levinneet muihinkin kaupunkeihin. Washingtonissa poliisi ampui kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja yli tuhannen hengen väkijoukkoon, joka oli kokoontunut Valkoisen talon liepeille osoittamaan mieltään.

Kaaoksen keskellä poliittinen opportunismi nostaa päätään: nyt jotkut amerikkalaispoliitikot ja uutistoimistot ovat keksineet, että syyllinen poliisiväkivallan synnyttämiin mellakoihin onkin Putinin johtama Venäjä (en ihmettelisi, jos kuulisimme vielä syytöksiä Kiinankin roolista).

Amerikan liberaali eliitti, joka ei ole vieläkään päässyt yli vuoden 2016 presidentinvaalien lopputuloksesta, jatkaa epätoivoisesti narratiiviaan Venäjän yrityksistä vaikuttaa amerikkalaiseen politiikkaan ja yhteiskuntaan. Jopa Minneapolisin tapahtumia yritetään liittää osaksi Trump-Venäjä-salaliittoteoriaa.

Amerikkalaisten tiedusteluviranomaisten mukaan Venäjä yrittää kiristää etnisiä jännitteitä ja kylvää kaaosta väkivaltaisten äärioikeistolaisryhmien avulla Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla. Kyseessä on siis taas kerran Putinin salajuoni, joka pyrkii tuhoamaan länsimaisen sivilisaation rippeetkin edistäessään Venäjän valtapyrkimyksiä.

Global Policy-instituutin vanhempi tutkija George Szamuely arvelee, että mellakoiksi muuttuneet mielenosoitukset saattavat hyödyttää presidentti Trumpia poliittisesti, sillä hänen laillaan useimmat amerikkalaiset vaativat lain ja järjestyksen palauttamista Minneapolisiin ja muualle Amerikkaan.

Politiikan tutkija ja toimittaja Andre Vltchek puolestaan kiinnittää huomiota amerikkalaisen establismentin räikeään kaksoisstandardiin tämän saarnatessa muulle maailmalle ihmisoikeuksista. Esimerkiksi hän ottaa Hongkongin ”demokratia-aktivistit”, joiden riehumista Washington tukee.

”Yhdysvallat on valmis asettamaan Kiinalle sanktioita Hongkongin mielenosoittajien kohtelusta, mikä on paljon lievempää, kuin mitä me tällä hetkellä näemme Minneapolisissa ja muissa osissa Yhdysvaltoja”, Vltchek vertailee. Armeijan kansalliskaarti on tullut paikallisen poliisin tueksi sotatannerta muistuttavassa Minnesotan osavaltion kaupungissa.

Alun perin tiedotusvälineet vähättelivät mellakoitsijoiden aiheuttamia tuhoja, mutta sittemmin taktiikkaa on vaihdettu. Esimerkiksi CNN-uutiskanavalla kansallisen kaupunkiliiton puheenjohtaja ja New Orleansin entinen pormestari Marc Morial väitti pokkana, että ”venäläiset agentit” ja ”valkoisen ylivallan kannattajat” lietsovat Minneapolisin levottomuuksia.

Samansuuntaisia näkemyksiä on esittänyt Minnesotan kuvernööri Tim Walz, jonka mielestä ”ulkomaiset tahot” ja ”kotoperäiset ääriainekset” pyrkivät manipuloimaan protesteja ja epävakauttamaan Yhdysvaltoja. Trump taas on syyttänyt levottomuuksista äärivasemmistolaista Antifa-liikettä, jonka hän luokittelee ”terroristijärjestöksi”.

Venäjä ei tietenkään ole vastuussa Yhdysvaltojen sisäisistä ongelmista. Etniset jännitteet ja poliisin kovat otteet olivat arkipäivää Yhdysvalloissa jo kauan ennen kuin liberaali establismentti päätti ryhtyä syyttämään Kremliä jokaisesta poliittisesta ahdingosta, johon Yhdysvallat oli itse ajautunut. Koronakriisistä siirryttiin Yhdysvalloissa näyttävästi uuteen hätätilaan.