Iran ja Venezuela sopivat aiemmin öljytoimituksista, jotka ovat nyt toteutumassa: öljypulasta kärsivään Venezuelaan on matkalla viisi iranilaista tankkeria.

Jo kolmas tankkeri on saavuttanut Venezuelan aluevedet Yhdysvaltojen vastustuksesta huolimatta. Alusten lastina on polttoainetta kymmenien miljoonien dollarien arvosta, jotka Venezuela maksaa Iranille kultana.

Iranin lipun alla seilaava Petunia ylitti Karibianmeren aiemmin tiistaina, kulkien samaa reittiä kuin Venezuelaan jo saapuneet tankkerit Fortune ja Forest. Fortune saapui määränpäähänsä maanantaina El Paliton öljynjalostamolle Puerto Cabelloon.

Venezuelan presidentti Nicolás Maduro sanoi, että hän julkistaa lähipäivinä suunnitelman polttoaineen jakelusta. Bensiini on niin vahvasti subventoitua, että se on käytännössä ilmaista. Polttoainepula on pakottanut venezuelalaiset jonottamaan päivien ajan tai hankkimaan bensiiniä pimeiltä markkinoilta kiskurihintaan.

Iran toimittaa Venezuelaan kaiken kaikkiaan 1,5 miljoonaa barrelia bensiiniä sekä puhdistuskomponentteja. Maduron mukaan Venezuela pääsee nyt asteittain kohti ”uutta normaalia polttoaineen jakelussa”.

Yhdysvallat on tyypilliseen tapaansa kritisoinut Iranin öljytoimituksia Venezuelaan. Talouspakotteista huolimatta Washington ei uskaltanut puuttua kuljetuksiin. Trump on toki uhonnut vastatoimilla ja Iran on varoittanut Washingtonia moisten suunnitelmien seurauksista.

”Olemme onnekkaita, että voimme luottaa Iranin apuun näinä aikoina”, sanoi Venezuelan vastikään nimitetty öljyministeri Tareck El Aissami. Ministeri kutsui Fortune-tankkeria ”solidaarisuuden ja veljeyden symboliksi” Iranin ja Venezuelan välillä. ”Me emme voi hyväksyä minkään valtion toimivan maailmanpoliisina”, El Aissami lisäsi Yhdysvaltoihin viitaten.

Vuodesta 2017 lähtien Trumpin hallinto on yrittänyt horjuttaa Venezuelan hallintoa. Tähän on sisältynyt öljy- ja kauppasaarto. Caracas kääntyi Teheranin puoleen saadakseen polttoainetta ja teknistä apua aktivoidakseen uudelleen Venezuelan suurimman öljynjalostamon, joka on ollut poissa käytöstä viime vuoden valtakunnallisten sähkökatkosten jälkeen. Presidentti Maduro syytti Yhdysvaltoja katkoksista.

Trumpin hallinnon vanhempi virkamies sanoi aiemmin tässä kuussa Washingtonin harkitsevan vastatoimia Venezuelan ja Iranin yhteistyölle. Pentagonin tiedottaja tosin totesi viime viikolla, ettei sotilaallisista toimista ole vielä päätetty. Valkoinen talo ja ulkoministeriö eivät ole vielä kommentoineet asiaa.