Presidentti Sauli Niinistön johdolla on jälleen pidetty Kultaranta-keskustelut. Tällä kertaa hahmoteltiin pandemian jälkeistä Suomea ja muuta maailmaa.

Kuten jo muutamana aiempana vuonna, referoin kommentoiden tilaisuuden Ylen antia, vaikka keskusteluissa ei lattean länsimielisestä konsensuksesta poikkeavia näkemyksiä esitettykään.

Tutut naamat arvailivat, millainen on koronapandemian jälkeinen aika. EU:n yhteisvelka, Yhdysvallat, Kiina ja Venäjäkin mainittiin. Kriittisiä yhteiskunnallisia ajattelijoita ei Suomessa ilmeisesti ole, tai ainakaan sellaisia ei päästetä ääneen, sillä puheenvuorot heijastelivat perin tutuksi tullutta liberaalia agendaa.

Ensimmäisessä teemakeskustelussa pohdittiin maailmanjärjestyksen tilaa. Presidentin entinen neuvonantaja, kansainvälisen politiikan professori Hiski Haukkala, sai lausua atlantistien taikasanan, ”Yhdysvallat”. Haukkala totesi, että koska EU on kansainvälisenä toimijana jokseenkin heikko, euromaat joutuvat ”tekemään valintansa toisten ehdoilla”.

”Toisilla” Haukkala tarkoitti ainoastaan Yhdysvaltoja, joka edelleen näkee Euroopan maat ”vasallijoukkona, jonka se tarvittaessa ajaa pilttuuseen ja kulloinkin tarvittaessa olevaan suurpoliittiseen tilanteeseen”. Tätä professori ei todennut mitenkään närkästyneesti, sillä hän on Niinistön tavoin amerikkalaisen ylivallan kannattaja.

EU-komissaari Jutta Urpilainen markkinoi ajatusta siitä, että koronakriisi täytyy ratkaista ”yhtenäisesti” tai muuten ”koko EU on vaarassa”. Urpilainen olisi valmis maksattamaan muidenkin euromaiden laskuja suomalaisilla. Suurvaltapolitiikkaa hän sivusi esittämällä epärealistisesti, että EU saisi toimia ”välittäjänä ja sillanrakentajana” Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä.

Niinistön kanssa pystyi olemaan samaa mieltä siitä, että EU:n taloussolidaarisuutta on jo harrastettu kyllästymiseen asti ja euroalueella pitäisi siirtyä ”alkuperäiseen sopimukseen”. Entinen pääministeri Esko Aho puhui EU:n ”valuviasta”, mutta eiköhän perimmäinen syy ole nykyisessä kapitalistisessa järjestelmässä ja keskuspankkimafian huijaustaloudessa?

Kovimmille eurofederalisteille itsenäisempi talouslinja ei tietenkään sovi, sillä liittovaltion asiamiehet haluavat vain syventää jäsenmaiden ”EU-riippuvuutta” ja ”yhteistä taakanjakoa” esimerkiksi turvapaikka-asioissa, jotta kalergilainen projekti etenisi. Jos haluaa saada esimakua länttä hallitsevan vanhan eliitin ”globaalihallinnosta”, EU on eräänlainen koelaboratorio.

Pääministeri Marin vaikutti suhtautuvan Niinistöä myönteisemmin velkatalouteen, EU:n mahdolliseen viidensadan miljardin elvytysrahastoon ja ”yhteisvastuun lisäämiseen”. Koronavelkapommi siis tikittää, mutta hävittäjähankinnoista tuskin luovutaan.

Pandemia kiihdyttää trendejä, jotka olivat jo alkaneet näkyä, arvioi ranskalainen ulkopolitiikan asiantuntija, professori François Heisbourg. Kuten aina ennenkin, ”Suomi välttelee joutumasta kiistoihin”, Heisbourg väittää.

EU tulee ”blokkiutumaan” (ennen hajoamistaan?), mutta Marin ei ollut halukas ”valitsemaan leiriä”. Ranskalaistutkija Heisbourg on sitä mieltä, että yhteiskunnista tulee korona- ja talouskriisin aikana ”brutaalimpia ja kovempia ulkosuhteidensa hoidossa”. Miten Suomelle mahtaa käydä?

Kultaranta-keskustelut saatetaan päätökseen tänään. Niinistö vastaa Radio Suomessa kansalaisten kysymyksiin. Odotettavissa lienee tarkoin seulottuja, narratiiviin sopivia kysymyksiä ja vastauksia Suomen, Euroopan ja maailman tulevaisuudesta. Ylen lähetyksessä jatketaan sunnuntaisten keskustelujen teemojen läpikäymistä.