Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan eurooppalaisten suhtautuminen Yhdysvaltoihin on muuttunut kielteisemmäksi, kertoo Business Insider-lehti.

Julkinen mielipide Yhdysvaltoja kohtaan on laskenut Euroopan maissa entisestään koronaviruspandemian aikana. 76 prosenttia saksalaisista sanoo, että heidän näkemyksensä Amerikasta on synkentynyt koronakriisin takia.

Kumman maan, Yhdysvaltojen vai Kiinan, kanssa Saksan pitäisi ylläpitää läheisiä suhteita? 37 prosenttia saksalaisista vastasi pitävänsä tärkeämpänä suhteita Yhdysvaltoihin, mutta jo 36 prosenttia mielsi suhteet nousevaan Kiinaan tärkeämmiksi.

Yhdysvaltojen suosiossa oli selvä pudotus viime vuoden kyselyyn, jossa vielä 50 prosenttia saksalaisista piti suhdetta Yhdysvaltoihin tärkeänä ja vain 24 prosenttia piti Kiinaa tärkeämpänä.

Erillisessä kysymyksessä vain 10 prosenttia saksalaisista näki Yhdysvallat maansa tärkeimpänä globaalina kumppanina; vuotta aiemmin luku oli vielä 19 prosenttia. Kiinaa piti tärkeimpänä kumppanina 6 prosenttia saksalaisista.

Myös Britanniassa tehty kysely paljastaa muutoksen asenteissa. Viime kuussa briteiltä kysyttiin, haluavatko he vahvemman suhteen Euroopan vai Yhdysvaltojen kanssa. 35 prosenttia briteistä piti Eurooppaa Yhdysvaltoja tärkeämpänä kumppanina; vain 13 prosenttia vastaajista suosi Yhdysvaltoja.

Presidentti Donald Trump johtaa maataan aikana, jolloin Yhdysvaltojen asema maailmalla on heikentynyt ja euromaat ovat alkaneet nähdä Kiinan tulevaisuuden globaalina johtomaana.

Tämä siirtymä näkyy jo eurooppalaisten hallitusten käyttäytymisessä. Ne ovat enenevässä määrin valmiit ignoroimaan Trumpin uhkaukset ja solmimaan lähempiä suhteita Kiinaan.

Joukko euromaita työstää jo sopimuksia kiinalaisen televiestintälaitteita valmistavan Huawei-yhtiön kanssa 5G-verkkojen rakentamisesta, vaikka Valkoinen talo on käskyttänyt vasallejaan vetäytymään yhteistyöstä.

Myös unionista eronneen Britannian pääministeri Boris Johnson, jolle äkämystynyt Trump löi aiemmin tänä vuonna luurin korvaan, on Yhdysvaltoja uhmaten päättänyt edetä Huawein kanssa 5G-verkon pystyttämisen suhteen.

Kiina kykenee siis toimimaan Euroopassa huolimatta Trumpin hallinnon uudesta kauppasodasta ja Euroopan alisteisesta suhteesta väistyvään hegemoniin. Euroopan haluttomuus osallistua täysillä Washingtonin Kiinan-vastaiseen kampanjaan johtunee osittain mantereen taloudellisista kytköksistä Pekingiin.

Maailmantalouden vajotessa kohti syvää taantumaa, Euroopan hallitukset, julkiset laitokset ja yritykset kääntyvät yhä enemmän Kiinaa kohden tuen ja investointien suhteen.

Koska yleinen kuva Trumpin Yhdysvalloista on huonontunut Euroopassa, Kiinan elpyminen voi hyvinkin tapahtua Amerikan kustannuksella.