Iranin puolustusministeri Amir Hatamin mukaan Iran on halukas solmimaan strategisen kumppanuuden Irakin kanssa.

Hatami mainitsi asiasta videoneuvottelussa irakilaisen kollegansa, puolustusministeri Juma Anad Saadounin kanssa. Saadoun on vastikään nimitetty virkaansa uuden pääministeri Mustafa al-Kadhimin toimesta.

Hatami painotti tarvetta Bagdadin ja Teheranin puolustusyhteistyölle, jotta alueesta saataisiin vakaa ja turvallinen molemmille osapuolille. Iran on kohentanut suhteitaan Irakiin uudelleen sen jälkeen kun Saddam Hussein syöstiin vallasta vuonna 2003.

Kun terroristijärjestö Isis aloitti iskunsa Irakissa vuonna 2014, Iranin sotilaalliset neuvonantajat riensivät Irakin armeijan avuksi Badgadin hallinnon pyynnöstä. Iranin myötävaikutuksella Irak saatiin kolme vuotta myöhemmin vapautettua maassa riehuvasta terroristiryhmästä.

Iranin puolustusministeri ilmaisi tyytyväisyytensä Irakin uuteen hallintoon. Hänen mukaansa ”yhdistynyt, itsenäinen ja vahva Irak, jonka rakentamiseen kaikki etniset ja uskonnolliset ryhmät osallistuvat”, on myös Iranin ”periaatteellista politiikkaa”.

Strategisella kumppanuudella olisi geopoliittista merkitystä alueella. Hatami viittasi maiden yhteiseen historiaan, kulttuuriin ja uskontoon, ja kutsui irakilaisen kollegansa viralliselle vierailulle islamilaiseen tasavaltaan.

Yhdysvallat vastustaa voimakkaasti Iranin ja Irakin läheisiä suhteita ja yrittää painostaa Bagdadia pysymään loitolla Teheranista. Siinä missä Irakin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kiristyneet, Irakin suhde naapuriinsa Iraniin on kehittynyt entisestään.

Tammikuussa Irakin parlamentti kehotti maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltojen johtaman liittouman sotilaat maasta, Washingtonin surmattua Iranin vallankumouskaartin eliittijoukkojen komentajan Qassem Suleimanin sekä irakilaisen Hashed-järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin Bagdadin lentokentällä. Irak katsoi, että Yhdysvallat loukkasi iskulla Irakin suvereniteettia.

Yhdysvallat on vaatinut Irakia korvaamaan energiantuonnin Iranista omien vasalliensa ja amerikkalaisyritysten palveluilla. Irakin entinen energiaministeri Luay al-Khatteeb on todennut, että Washingtonin pakotteista huolimatta, Iran pysyy tärkeänä energialähteenä Irakille tulevinakin vuosina.