Miljardöörisijoittaja Ray Dalio näkee korona- ja talouskriisin aiheuttavan yhtä merkittävän siirtymän kuin 1930-luvun suuren laman ja toisen maailmansodan aikana. Tällä kertaa Kiina selviytyy hallitsevaksi voimaksi pölyn laskeuduttua.

Maailman suurimman hedge-rahaston Bridgewater Associatesin perustaja ja johtaja kertoi japanilaisen Nikkei Asian Review-lehden haastattelussa mietteitään tulevasta.

Dalio on tullut tunnetuksi amerikkalaisen yhteiskunnan kriitikkona. Hänen mukaansa kasvava eriarvoisuus on uhka Yhdysvaltojen talousjärjestelmälle. Koronakriisistäkin Daliolla on mielipiteensä.

Miljardöörin mielestä koronavirus sai aikaan talouden alamäen, mutta tuo alamäki olisi alkanut aivan pian ilman virustakin. Ihmiset, yritykset ja kokonaiset valtiot kokevat vararikon koronakriisin ja taantuman seurauksena. Tämä tulee muuttamaan globaalia geopoliittista valta-asetelmaa ja maailmanjärjestystä.

”Vallasta ja vauraudesta tullaan käymään kamppailua. Eri maissa tullaan käymään puolesta ja vastaan keskustelua kapitalismista ja sosialismista. Tulemme näkemään lisää ristiriitoja etenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä”, Dalio sanoo.

Lyhyellä tähtäimellä Yhdysvalloilla on yhä valtaa, joka perustuu sen dollarihegemoniaan. Dalion mielestä muutaman vuoden päästä tilanne on jo toinen. Tuolloin tulemme näkemään dollarin arvon laskun maailman varantovaluuttana. Se tulee heikentämään Yhdysvaltojen taloudellista valtaa.

”Historia on osoittanut, että kaikki imperiumit nousevat ja laskevat velkoineen ja valuuttoineen. Tämä on hyvin samanlainen tilanne kuin brittiläisellä ja hollantilaisella imperiumilla ja niiden varantovaluutoilla”, Dalio selittää.

Dalio toteaa, että Kiinasta tulee maailman tärkein talous, mutta Yhdysvallat säilyttää asemansa kilpailevana valtana. Kiinan nousu tapahtuu ”evolutionaarisena kehityksenä eikä vallankumouksen kautta”. Millä tavoin Yhdysvallat ja Kiina käyvät keskinäisen kilpailunsa, tulee olemaan tärkeää myös muulle maailmalle. Kiinasta tulee tärkein talousmahti seuraavan kymmenen vuoden sisällä, Dalio ennustaa.

”Uskon, että [pandemian ja talouskriisin jälkeen] tulemme näkemään muuttuneen maailmanjärjestyksen. Käymme läpi periodin, jossa kiistellään kapitalismin ja sosialismin meriiteistä ja nähdään merkittävä varallisuuden uusjako. Pelkään, että tämä vaihe tulee olemaan samantapainen kuin 1930-luvulla, mutta kommunismin ja fasismin nykypäivän versioiden kanssa”, Dalio pohtii.

”Kamppailu maailmanjärjestyksen uusimisesta tulee kestämään arviolta viisi vuotta. Sen jälkeen uuden järjestelmän voittajat ja häviäjät ovat selvillä ja asiat alkavat järjestyä. Isossa kuvassa ihmisten mukautuvuus ja kekseliäisyys ovat suurin voima, joten paremmat ajat seuraavat tätä uudelleenjärjestelyä”, Dalio sanoo optimistisemmin.

Mitä uusi järjestys tuo tullessaan Yhdysvalloille? Dalion mukaan Yhdysvaltojen absoluuttinen ja suhteellinen asema riippuu siitä, pystyykö se huolehtimaan perusasioista. ”Lyhyellä aikavälillä toteutetaan velkojen uudelleenjärjestely. Pitkällä tähtäimellä kansalaisten koulutuksen ja sivistyksen tasolla, kekseliäisyydellä, työetiikalla, lain kunnioittamisella ja muilla vastaavilla asioilla on eniten merkitystä”, Dalio luettelee.

Dalio luottaa siihen, että ennen pitkää [amerikkalaisten] ”elintaso todennäköisesti nousee, mutta hitaammin kuin Kiinassa”. Mitä tapahtuu seuraavaksi, riippuu suuresti siitä, kuinka Yhdysvallat ja Kiina ratkaisevat erimielisyytensä. Jos niitä ratkotaan huonosti, molemmat tulevat kärsimään”, Dalio katsoo.

Dalion mielestä tulemme lähitulevaisuudessa näkemään ”klassisia konflikteja vallasta ja vauraudesta, sekä eri maiden sisällä että niiden välillä”. ”Historia on osoittanut meille, että tulokset riippuvat suuresti siitä, hoitavatko osapuolet asiansa rauhanomaisesti vai väkivaltaisesti”, hän toteaa haastattelun päätteeksi.