Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukašenko on pitänyt päänsä koronakriisin keskellä, eikä ole pysäyttänyt yhteiskunnan toimintaa.

Nyt Lukašenko tuntuu trollaavan täysillä koronakaranteenissa olevien naapurimaiden johtajia.

”Kutsun julkisesti kaikkien maiden – ja erityisesti entisten neuvostotasavaltojen – johtajia Minskiin osallistumaan Voitonpäivän paraatiin”, Lukašenko sanoi haastattelussa äskettäin.

Lukašenko toivoo, että ”edes jotkut johtajista” matkustaisivat Voitonpäivän juhlallisuuksiin. ”Elleivät he tule, me pidämme paraatin keskenämme”, hän lisäsi. ”Tuhannet ihmiset, veteraanit mukaan lukien, odottavat, että tilaisuus järjestetään.”

Lukašenkon mielestä ”olisi oikein kokoontua Minskissä”. ”Meidän tasavaltamme otti ensimmäisenä [sodan] iskut vastaan. Selviytyneet joutuivat elämään soilla, metsissä ja muissa piilopaikoissa miltei neljän vuoden ajan”, hän historioi. ”Tasavaltamme on brutaalin sodan elävä monumentti”, Valko-Venäjän johtaja painotti.

Lukašenko epäilee, että jotkut eivät ota kutsua vastaan, ”koska heidän on pelastettava kasvonsa, eivät siksi, että he pelkäisivät [koronavirusta]”. ”He ovat määränneet karanteenitoimenpiteitä ja [jotkut maat] jopa ulkonaliikkumiskieltoja. Mitä jos he itse yhtäkkiä menisivät Valko-Venäjälle”, Lukašenko kysyy irvailevaan sävyyn.

Valko-Venäjän päämies on ehdottanut, että Minskissä järjestettävä paraati voitaisiin silti ”näyttää suurelle yleisölle, etenkin Venäjällä”. ”Voimme pyytää Venäjän televisiota lähettämään paraatin venäläisille, jotka ovat veljeskansaamme”, Lukašenko ehdottaa.

Voitonpäivä on toisessa maailmansodassa liittoutuneiden puolella taistelleissa maissa juhlapäivä, jota vietetään kansallissosialistisesta Saksasta vuonna 1945 saadun voiton kunniaksi. Juhlapäivää on vietetty Venäjällä ja Valko-Venäjällä vuosittain 9. päivä toukokuuta. Venäjällä Voitonpäivän suuri paraati siirtyy tänä vuonna myöhempään ajankohtaan koronaviruksen vuoksi.

Lukašenkon mielestä ”koronapsykoosia” tai ”infodemiaa” käytetään hyväksi myös politiikassa. Hänen mukaansa kansainvälinen eliitti manipuloi ja uudelleen järjestelee maailmaa viruksen varjolla. ”Näemme lisää tästä, kunhan pandemia on ohi”, hän arvioi.