Venezuelan asevoimat kohtasivat sunnuntaina aseistetun joukon, joka yritti tunkeutua maahan veneellä La Guairan satamakaupungissa.

Ainakin kahdeksan palkkasoturin kerrotaan saaneen surmansa yhteenotossa. Venezuelan erikoisjoukot saivat vangittua kaksi tunkeutujaa. Yksi pidätetyistä oli amerikkalainen ”veteraaniagentti”, Venezuelan ulkoministeriö kertoo.

Ryhmää on ollut auttamassa paikallinen hallituksenvastainen solu. Venezuelan armeija onnistui pysäyttämään myös konetuliaseita kuljettaneita lava-autoja. Valokuvat tapahtumapaikalta paljastavat ammuskätkön sekä aseita ja muuta kalustoa, jotka erikoisjoukot saivat haltuunsa.

Yhdysvallat on jo yli vuoden ajan yrittänyt aktiivisesti kaataa Venezuelan hallitusta ja syöstä presidentti Nicolás Maduroa vallasta. Varhain vuonna 2019, ”oppositiojohtaja” Juan Guaidó julistautui maan ”virkaa tekeväksi presidentiksi” Washingtonin ja sen liittolaisten tuella.

Maaliskuussa Yhdysvallat kiihdytti Maduron-vastaista kampanjaansa, luvaten Venezuelan presidentin kaatamisesta viidentoista miljoonan dollarin palkkion. Yhdysvallat on syyttänyt presidenttiä ”salaliitosta” ja ”kokaiinin välityksestä Yhdysvaltoihin”. Maduron hallinnon mukaan perusteettomat syytökset ovat osa Washingtonin vallanvaihtoyritystä.

Sunnuntaina vangitun ryhmän tehtäväksi oli annettu presidentti Maduron murhaaminen. Maduro on itse vahvistanut ryhmän aikeet, viitaten armeijan hallussa olevaan todistusaineistoon, tunnustuksiin ja videomateriaaliin. Venezuelan ulkoministeriö on syyttänyt murhayrityksestä Yhdysvaltoja ja Kolumbian hallitusta. Kolumbia on kieltänyt olevansa vastuussa.

”Venezuelan bolivariaaninen tasavalta tuomitsee uuden palkkasoturi- ja terroristihyökkäyksen, joka on organisoitu Kolumbian tasavallan alueelta, Yhdysvaltojen agenttien suunnittelemana, Venezuelan rauhaa, demokratiaa ja suvereniteettia vastaan”, toteaa maan ulkoministeriö julkilausumassaan.

Presidentti Maduroa vastaan on tehty useita salamurhayrityksiä. Esimerkiksi vuonna 2018 presidenttiin kohdistui räjähdelennokkihyökkäys, joka myös epäonnistui. Maduro kertoi myöhemmin haastattelussa, että hyökkäyksen takana oli Yhdysvaltojen ja Kolumbian ”yhteinen salajuoni”. Hallituksen vastainen toiminta Venezuelassa tapahtuu aina Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu CIA:n aloitteesta.