Yhdysvallat on käynnistänyt ”maailmanlaajuisen Kiinan-vastaisen tiedotuskampanjan”, joka tulee olemaan ”hyvin samantapainen kuin vuoden 2016 Venäjän-vastainen kampanja”, väittää venäläinen asiantuntija Sergei Mikhailov.

Pilkahduksia tästä kampanjasta on mielestäni havaittavissa myös suomalaismedioissa ja television uutislähetyksissä, mutta otetaanpa yksi erityisen räikeä esimerkki Saksanmaalta.

Saksan suurin iltapäivälehti Bild julkaisi 15. huhtikuuta provokatiivisen kirjoituksen, jossa pandemialle pistettiin hintalappu. Bild väitti, että ”Kiina on Saksalle velkaa 149 miljardia euroa koronaviruksen aiheuttamista kuluista”. Tämä sai aikaan vastareaktion Kiinan Berliinin suurlähetystöltä.

Tiedottaja Tao Lili julkaisi suurlähetystön verkkosivuilla saksaksi avoimen kirjeen Bild-lehdelle, jossa lehteä syytetään ”ksenofobian ja ennakkoluulojen lietsomisesta”. Avoimessa kirjeessä todetaan, että saksalaiskirjoitus on ”tyyliltään ala-arvoinen, eikä ota huomioon olennaisia tosiseikkoja”.

Tiedottaja lisää, että ”monilla covid-19:n kanssa kamppailevilla mailla oli aikaa valmistautua patogeenin leviämiseen sen jälkeen, kun Kiina asianmukaisesti ilmoitti epidemian puhkeamisesta Maailman terveysjärjestölle”.

Bildin päätoimittaja Julian Reichelt vastasi Kiinan avoimeen kirjeeseen uudella kirjoituksella, jossa hän hyökkää Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä vastaan, syyttäen tätä ”koronaviruksen leviämisen peittelystä” sekä kommunistista puoluetta ”massiivisista ihmisoikeusloukkauksista”.

Reicheltin mielestä Kiinan pitäisi maksaa ”taloudellisista tappioista, joita koronavirus on maailmanlaajuisesti aiheuttanut”. Saksalaistoimittaja syyttää Kiinan presidenttiä myös salailusta. ”Te olitte liian ylpeä ja kansallismielinen kertoaksenne totuuden”, Reichelt kirjoittaa.

Lööppijournalisti ei tyydy koronavirukseen, vaan valittaa, että Kiinaa hallitaan ”valvonnan avulla”. Jälleen sanat osoitetaan suoraan presidentti Xille: ”Te ette olisi presidentti ilman valvontaa. Te valvotte kaikkea, jokaista kansalaista, mutta kieltäydytte valvomasta maanne märkätoreja. Te suljette jokaisen sanomalehden ja verkkosivuston, joka kritisoi vallanpitoanne, mutta ette estä lepakkokeiton myyntiä”, Reichelt vyöryttää.

Seuraavaksi Reichelt käyttää lännen arvoyhteisön iskusanaa ”vapaus” (maassa, joka on amerikkalaisten miehittämä ja jossa poliittisia toisinajattelijoita vainotaan). Hänen mielestään kiinalainen yhteiskunta ”ei ole vapaa”, eikä siten myöskään luova ja innovatiivinen. ”Tämän vuoksi te olette maailmanmestari immateriaalioikeuksien varastamisessa. Kiina rikastuu toisten keksinnöillä”, toimittaja toistaa kuluneen herjan.

Reicheltin kirjoitus muuttuu vain törkeämmäksi hänen ilkkuessaan, että ”koronavirus on Kiinan suurin vientituote, jota kukaan ei halunnut, mutta joka on levinnyt ympäri maailman”. Samaan aikaan Kiina on lähettänyt lääketieteellistä henkilökuntaa ja laitteistoa maailman joka kolkkaan auttamaan pandemian vaivaamia maita.

Reicheltin purkaus on esimerkki Kiinan-vastaisesta infosodasta, johon lännen valta(vale)media on valjastettu. Yhdysvalloissa myös poliitikot ovat ryhtyneet vaatimaan, että ”Kiinan on korvattava koronakriisin aiheuttamat kustannukset”. Kiinalaisviranomaisten mielestä tällaiset vaatimukset ovat absurdeja, sillä Kiina on itsekin ”viruksen uhri, eikä mikään rikollinen”.

”Kun sikainfluenssapandemia alkoi vuonna 2009 Yhdysvalloissa ja levisi yli kahteensataan maahan, aiheuttaen lähemmäs kahdensadantuhannen ihmisen kuoleman, vaadittiinko silloin Yhdysvaltoja maksamaan korvauksia”, kysyy Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang.

Hän jatkaa: ”Kun 1980-luvulla AIDS löydettiin Yhdysvalloissa ja se levisi sieltä ympäri maailman, vaatiko kukaan Yhdysvaltoja vastuuseen? Entä vaatiko kukaan Yhdysvaltoja kantamaan seuraukset vuoden 2008 talouden kuohunnasta ja investointipankki Lehman Brothersin kaatumisesta, joka johti maailmanlaajuiseen finanssikriisiin?”

Kiinan on turha odottaa vastauksia näihin kysymyksiin lännen poliitikoilta saati toimittajilta. Euroeliitti ja Trumpin hallinto pyrkivät kääntämään tosiasiat päälaelleen ja syyttämään Kiinaa omista epäonnistumisistaan. Näin hämmennetään koronasoppaa ja siirretään huomio muualle. Lännen mustamaalauskampanja Kiinaa vastaan on selvästi jo alkanut.