Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu antoi varoituksen potentiaalisen pandemian uhasta Kiinassa jo viime marraskuun puolivälissä, ABC News-uutiskanavan raportti paljastaa.

Valkoinen talo ei ensi alkuun osoittanut kiinnostusta raporttia kohtaan, joka välitettiin myös Israelin armeijalle sekä Yhdysvaltojen Nato-liittolaisille. 

Kevin Barrettin mielestä amerikkalaistiedustelu saattoi tietää viruksesta jo ennen kiinalaisia. Kuitenkin tieto Wuhanin kaupungista leviävästä potentiaalisesti vaarallisesta viruksesta jaettiin ainoastaan Yhdysvaltojen lähimmille liittolaisille. Barrettin mielestä tähän voi olla syynä Yhdysvaltojen oma rooli viruksen vapauttamisessa.

”Tämä saattaa kuulostaa tyrmistyttävältä väitteeltä, mutta juuri näin salaisia operaatioita toteutetaan”, Barrett esittää. Hänen mielestään Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta vastaavilla ihmisillä ei ole mitään ylevää moraalia tai etiikkaa, joten keskustiedustelupalvelu CIA voi aivan hyvin olla koronakriisin takana. Barrett menee vieläkin pidemmälle ja epäilee myös Israelin olleen juonessa mukana, koska virus siirtyi Kiinasta sopivasti Iraniin.

Joka tapauksessa, Yhdysvallat haluaa epätoivoisesti pysäyttää Kiinan nousun. Tähän päämäärään päästäkseen Kiinan jo vuosikymmeniä kestänyttä talouskasvua on huomattavasti hidastettava. Myös kunnianhimoinen silkkitiehanke olisi pysäytettävä alkuunsa. Tämä onnistuisi vain torpedoimalla koko kansainvälinen talous sekä rikkomalla globaalit jakeluketjut, Barrett arvioi.

”Jos historia jatkaisi kulkuaan kuten ennen koronavirusta, Kiinasta tulisi suurvaltojen ykkönen vuosikymmenen tai parin sisällä”, Barrett arvioi. Tällaista tulevaisuudennäkymää eivät amerikkalaispäättäjät voineet mitenkään hyväksyä. Heidän täytyi keksiä keino iskeä voimalla Kiinaa vastaan ja näyttää siltä, että näin he ovat tehneetkin.

Amerikkalainen propagandakoneisto syyttää jo täyttä häkää Kiinaa koronaviruksesta. Barrettin mukaan tätä käytetään tekosyynä, jonka avulla tuhotaan Kiinan taloudellinen etumatka ja saadaan ”koronaviruksen kompensaationa” takaisin kiinalaisomistuksessa olevat valtionvelkakirjat.

Kiina on Japanin ohella Yhdysvaltojen suurin ulkomainen velkoja. Kiina omistaa Yhdysvaltojen valtionvelkakirjoja noin 1100 miljardin dollarin arvosta. Tätä on pidetty Washingtonissa huonona ja ongelmallisena asiana. Trump ilmaisi jo presidenttiehdokkaana haluavansa ”ostaa velkakirjat takaisin halvalla”.

Barrett uskoo, että koronakriisin takana ovat samat ”todennäköiset epäillyt” kuin aiemmissakin suuroperaatioissa. ”Samat tahot, jotka toteuttivat syyskuun 11. päivän terroriteot oikeuttaakseen sivilisaatioiden sodan islamilaista maailmaa vastaan, ovat huomanneet, että heidän hegemoniaansa uhkaa nyt kiinalainen sivilisaatio”, hän väittää.

Barrettista virus itsessään ei ole tärkein tekijä, vaan sen myötä syntyneen kriisin pitkäaikaisvaikutukset sekä massiivinen negatiivinen julkisuus, joka kohdistuu Kiinaan. Jos muut maat saadaan lopettamaan kaupankäynti ja yhteistyö Kiinan kanssa, Yhdysvaltoja ja länttä hallitseva eliitti saa lisäaikaa johtoasemalleen.

Presidentti Trump on kritisoinut Kiinan toimia varoittaen seurauksista, mikäli selviää Pekingin olleen ”tietoisesti vastuussa” koronaviruspandemiasta. Trumpin mukaan Yhdysvallat tutkii, onko virus voinut päästä leviämään Wuhanin virologiainstituutin laboratoriosta. Erikoisen asiasta tekee se, että Yhdysvallat on itse rahoittanut instituutin virustutkimusta.

Tiedemaailman tutkijoiden mukaan pandemian aiheuttanut virus kuuluu samaan sukuun kuin 2000-luvun alussa Guangdongin alueelta Kiinasta liikkeelle lähtenyt sars ja Lähi-idästä levinnyt mers. Kiinalaisviranomaiset puolestaan epäilevät, että covid-19 saattaa olla peräisin Yhdysvaltojen armeijalta. Oli totuus millainen tahansa, Kiinan ja koko maailman talouselämän virus on joka tapauksessa seisauttanut.