Jos on seurannut lännen median uutisointia Venäjään ja Vladimir Putiniin liittyen, on voinut huomata toistuvan kaavan, jossa Kremlin toimia ja julkilausuntoja tulkitaan kuin piru Raamattua.

Tässä narratiivissa Venäjä tuntuu olevan pääsyyllinen maailman epäkohtiin; toisin sanoen, ”kaiken takana on Putin”.

Suomessakin imitoidaan Washingtonin, Lontoon ja Brysselin tyyliä. Valtamedian linjana on tarjota ”vastuullisen journalismin” leimalla varustettua länsipropagandaa, Yhdysvaltojen ja lännen ylivallan haastavien tahojen demonisointia. Tätä se ”turvallisuus- ja puolustusyhteistyö” teettää.

Pandemian myötä länsimaissa on väitetty, että Venäjä pyrkisi levittämään koronavirukseenkin liittyen vain disinformaatiota. Amerikkalainen uutiskanava CNBC väittää Putinin ja hänen hallintonsa käyttävän terveyskriisiä ”salaliittoteorioiden levittämiseen lännen horjuttamiseksi”.

CNBC:n artikkelin mukaan Putin pyrkii luomaan ”roistovaltioiden” kanssa ”uuden maailmanjärjestyksen” koronakriisin keskellä. Samaan aikaan tuomitaan väitteet siitä, että länttä hallitseva eliitti olisi pyrkinyt rakentamaan omaa totalitaristista maailmanjärjestystään ja kansallisvaltioista riippumatonta ”globaalihallintoaan” jo vuosikymmenten ajan.

Myös yliopistot ja länsimieliset tutkijat on valjastettu infosotaan. Esimerkiksi kanadalaisen Calgaryn yliopiston julkaisussa väitetään Venäjän ”suoltavan propagandaa, jossa syytetään länttä koronaviruksen luomisesta”. Yhdysvallat puolestaan on syyttänyt viruksesta Kiinaa ja onpa esitetty Venäjänkin olevan juonessa mukana.

Sergei Suhankin, raportin ukrainalaistaustainen kirjoittaja ja Washingtonin ajatushautomoiden tutkija, toistaa kuluneen väitteen, jonka mukaan Kreml levittää ”valeuutisia ja väärää tietoa sosiaalisessa mediassa, valtiollisten uutiskanaviensa kautta, sekä valetutkijoiden ja lännessä asuvien venäläisten välityksellä”.

”Venäjä pyrkii vahingoittamaan EU:n jäsenmaiden välistä solidaarisuutta ja hyödyntämään Euroopan sisäistä heikkoutta edistäessään laajempia konflikteja. Covid-19 nähdään Venäjällä ihanteellisena tapana antaa voimakas isku EU:lle, sekä vahingoittaa Euroopan ja sen pohjoisamerikkalaisten liittolaisten välisiä suhteita”, Suhankin propagoi.

Ukrainalaistutkijan mukaan kyseessä on myös ”Moskovan kosto lännen talouspakotteista, jotka asetettiin Krimin anneksoinnin ja muiden syiden vuoksi”. Suhankin varoittaa, että Kreml näkee kriisissä tilaisuuden ”purkaa nykyinen maailmanjärjestys”.

”Moskovan mielestä virus saattaa päätökseen kylmän sodan jälkeisen liberaalin maailmanjärjestyksen. Tämän liberaalin romahduksen seurauksena maailman johtoon nousevat Venäjä ja Kiina. Vaarana on, että muut roistovaltiot voivat liittyä tähän uuteen kokoonpanoon”, Suhankin kirjoittaa.

Myös Kiinaa syyllistetään koronaviruksesta. London School of Economicsin apulaisprofessori Keyu Jin väittää Kiinan käyttävän koronakriisiä ”vuosisadan tilaisuutena” asemoida itsensä uuteen rooliin kansainvälisellä näyttämöllä.

Mitään uutta näissä näkemyksissä ei ole. Vain lännen toimittajat ja tutkijat ovat legitiimejä ja ”oikealla asialla” pyrkiessään paljastamaan suurelle yleisölle Venäjän ja Kiinan punomat juonet. Vain lännen liberaalia järjestystä täytyy kannattaa, muuten on ”roistovaltioiden” asialla.

Venäjän ja Kiinan vastainen infosota tulee varmasti vain kiihtymään, saaden yhä suorasukaisempia ja härskimpiä piirteitä. Lännen valta(vale)median liioittelusta huolimatta, uusi euraasialainen järjestys saattaa hyvinkin syrjäyttää amerikkalaisen hegemonian. Se tuskin olisi niin huono asia kuin meille uskotellaan.