Venäläinen taloustieteilijä Valentin Katasonov analysoi Stalker Zone-julkaisussa markkinataloutta, sodankäyntiä, idän ja lännen keskinäistä kilpailua, sekä tulevaisuudennäkymiä koronaviruksen ja talouskriisin alla.

Katasonovin pohdiskelu on jo ehditty tuomita EU:n Venäjän disinformaatiota torjuvan East StratCom -työryhmän verkkojulkaisussa ”salaliittoteoriaksi, joka toistaa Kremlin luomaa narratiivia maailmaa hallitsevasta eliitistä”. Käydään kuitenkin hieman läpi Katasonovin ajatuksia.

Katasonov toteaa, että Neuvostoliitto lännen kilpailijana on kadonnut historiaan, mutta uudeksi haastajaksi on noussut Kiina ennätysmäisellä talouskasvullaan. Mikään länsimaa koko kapitalismin historiassa ei ole kokenut vastaavaa pitkittynyttä nousukautta. Niinpä länttä hallitsevan eliitin oli tehtävä asialle jotain.

Erilaisia kriisejä ja jopa sotia on käytetty hyväksi ennenkin. Maailmansodan aiheuttaminen saattaa olla rahavallalle ajatuksen tasolla houkutteleva, mutta se on samalla tuhoisa ja arvaamaton keino. Kaksi aikaisempaa maailmansotaa käytiin ilman ydinaseita ja muita joukkotuhoaseita, mutta kolmas voisi olla ratkaiseva koko ihmiskunnan kohtalon kannalta.

Katasonovin mielestä kolmannessa maailmansodassa kynnys käyttää joukkotuhoaseita olisi hyvin matala. Niinpä lännen eliitti tarvitsee korvikkeen suursodalle, joka auttaisi talouden epätasapainon korjaamisessa, elvyttäisi markkinoita ja antaisi kyseiselle eliitille lisäaikaa. Poliittinen paradigma on muuttumassa, joten korjaavilla toimilla on kiire.

Vaihtoehto kuumalle sodalle voisi olla uusi kylmä sota, josta käytetään tätä nykyä nimitystä hybridisota. Tässä sodankäynnissä yhdistellään sotilaallisia, taloudellisia, poliittisia ja muita toimia vihollisen torjumiseksi. Biologinen sodankäyntikään ei ole poissuljettua.

Myös tiedotusvälineiden välityksellä tapahtuva informaatiosodankäynti on keskeisessä roolissa, kun viholliskuvaa iskostetaan massojen mieliin (jos haluaa maistiaisen kotimaisesta hybridivaikuttamisesta, voi lukea Ilta-Sanomista minkä tahansa Arja Paanasen kolumnin Venäjään liittyen).

Kuitenkaan edes laajamittainen hybridisota, jota länsi jo käy Kiinaa, Venäjää ja muita kilpailijoitaan vastaan, ei anna eliitille riittävästi keinoja hallita ja ohjata maailmantaloutta. Mikä siis neuvoksi, kysyy Katasonov.

Sopivasti talouskriisin lähestyessä, uusi ja tuntematon koronavirus lähti leviämään Kiinasta, Wuhanin suurkaupungista. Viruksen ehdittyä länsimaihin, terveysuhkaa ryhdyttiin hyödyntämään. Median lietsoessa pelon ilmapiiriä, vallanpitäjät saivat julistettua ”poikkeustilan”, jonka aikana eliitti kykenee tehokkaammin manipuloimaan taloutta, Katasonov väittää.

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan nykyinen poikkeustila saattaa kestää jopa vuoden loppuun saakka, ellei kauemminkin. ”Virussodan” aikana talous horjuu ja tapahtuu joukko konkursseja. Yritysten pääoma romahtaa, osake- ja rahoitusmarkkinoiden kuplat puhkeavat ja seurauksena on deflaatio. Tämän episodin jälkeen talous alkaa kuitenkin jälleen ”hengittää”, Katasonov ennakoi.

Lännen eliitti kätyreineen vakuuttelee ihmisille, ettei poikkeustila rajoituksineen kestä loputtomiin. Kun ”virus on voitettu”, ts. talouden vinoutumat on saatu korjattua (ja Kiina voitettua?), lännen liberaalidemokratioissa voidaan taas palata ”normaaliin”: ”nollauksen” myötä kapitalistinen järjestelmä uudistuisi ja talous jatkaisi taas kasvuaan. Ihmiset saisivat taas kuluttaa ja matkustaa.

”Virussota” ei pääty vielä silloin, kun tilastot alkavat näyttää merkittävää laskua tartuntojen määrässä ja kuolemantapauksissa, vaan vasta sitten, kun osake- ja muut markkinat saavuttavat pohjakosketuksen. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, näin saavutetaan uusi vaihe maailmantalouden hallinnassa. Päätöstä ”virussodan” lopettamisesta eivät tee epidemiologit, vaan talouseliitti.

Katasonovin mielestä rahavalta, joka organisoi nykyisen pandemian, ei tarvitse talouden loputonta syklistä kehitystä. He eivät oikeasti tarvitse edes kapitalismia. Heitä kiinnostaa vain lopullinen päämäärä: maailmanvalta. Suomessakin johtavat poliitikot ovat puhuneet yhtenäisen ”globaalihallinnon” puolesta.

Katasonov väittää, että perinteisen kapitalismin tilalle ollaan rakentamassa ”uusfeodaalista järjestystä”. Mielestäni hän on mietteineen jo hieman jäljessä, sillä olemme eläneet jälkidemokraattisessa plutokratiassa jo kauan. Pieni rikkaiden ryhmä omistaa yhtä paljon kuin puolet ihmiskunnasta. Globaalia taloutta hallitsee aina vain vähäisempi määrä toisiinsa kytkeytyneitä suuryrityksiä.

Katasonov on kuitenkin optimistinen. Hänen mielestään pandemia saa miljoonat ihmiset maailmassa ajattelemaan: yhtäkkiä globalistien ”uuden maailmanjärjestyksen” projekti ei olekaan enää vain salaliittoteorioihin uskovien mielikuvituksen tuotetta. Mietin vain, mitä sosiaalisessa mediassa valittavat ihmiset voivat todellisuudessa asialle tehdä, kun vastassa ovat suuryritykset ja miljardöörit vehkeilyineen.

Katasonov ei sitä mainitse, mutta marginaalinen joukko ihmisiä kuvittelee, että Donald Trump, Vladimir Putin ja Xi Jinping tekevät ”yhteistyötä globalistirikollisten nujertamiseksi”. En ole vakuuttunut tästä teoriasta, mutta se näyttää uppoavan hyväuskoisiin. Ylikansallisen korporaatioimperiumin valtaa on vaikea murtaa, eikä suurvaltapolitiikkakaan ole mustavalkoista.

Koronaviruksen alkuperästä ei ole täyttä varmuutta, mutta globaalin talouskriisin syntipukiksi se näyttää sopivan. Katasonov spekuloi siinä missä muutkin, mutta ehkäpä hän on ainakin osittain oikeassa eliitin suunnitelmista. Toki tämä kaikki edellä esitetty on mediayhtiö Ylen mukaan vain ”venäläistä valeuutisointia”.