Venäjän presidentti Vladimir Putin piti keskiviikkona puheen kansalaisille koronavirustilanteeseen liittyen.

Puhetta kommentoi RT-uutissivustolla Kaukoidän federaatioyliopiston professori Artyom Lukin.

Tämä oli Putinin vakavin puhe hänen vallassaoloaikanaan, Lukin toteaa. Siinä Putin myönsi, että Venäjä tulee kohtaamaan taloudellisesti vaikeita aikoja koronaviruksen leviämisen ja maailmanlaajuisen taantuman vuoksi.

Televisioidussa puheessaan Putin kehotti kansalaisia pysymään kotona, jotta he eivät altistuisi virustartunnalle. Putin ilmoitti, että ensi viikko olisi suurelle osalle venäläisistä palkallinen vapaaviikko, jolloin heidän ei tarvitse mennä töihin. Valtion laitokset, apteekit ja keskeiset liikennevälineet tulevat kuitenkin toimimaan normaalisti.

Putinin puheen keskeisin sisältö oli, että talouden tukitoimilla tullaan helpottamaan yksittäisten kansalaisten ja yritysten selviämistä koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä.

Lukinin mielestä ratkaiseva kohta Putinin puheessa oli ilmoitus varakkaisiin ja rikkaisiin venäläisiin kohdistuvista veronkorotuksista. Lännessä tätä ”varallisuuden uusjakoa” pidetään tietysti populistisena vetona, jotta Kreml ei vaikuttaisi suojelevan oligarkkeja, kun muu väestö ja pienyritykset kärsivät koronakriisistä.

Putin ilmoitti myös, että 22. huhtikuuta järjestettäväksi suunniteltu kansalaisäänestys Venäjän perustuslain muutoksista siirtyy myöhempään ajankohtaan koronaviruksen vuoksi.

Jos perustuslakiuudistus hyväksytään kansan keskuudessa, Putin voisi hallita maata vuoteen 2036 saakka. Lukin arvelee, että Putinin ja poliittisen järjestelmän tulevaisuus riippuu nyt siitä, kuinka hyvin presidentti onnistuu luotsaamaan Venäjän koronaviruksen ja talouden ”täydellisen myrskyn” läpi.

Putin on pelannut mediapeliä vierailemalla suojavarusteissa moskovalaisessa erikoissairaanhoidon yksikössä, jossa hoidetaan koronavirustartunnan saaneita potilaita. Tällä on pönkitetty entisestään mielikuvaa vahvasta ja pätevästä kansanjohtajasta.

Putinia ja Venäjää pilkataan ja mustamaalataan lännen valta(vale)mediassa päivittäin, mutta uudessa maailmanjärjestyksessä paternalistinen yhteiskuntamalli saattaa korvata yksilökeskeisen liberaalin demokratian muuallakin kuin Venäjällä.

Lyhyellä aikavälillä Putinin tulevaisuus näyttää suhteellisen turvatulta, Lukin arvioi. Kriisin aikana kansakunta puhaltaa yhteen hiileen. Koronaviruksen pidemmän aikavälin vaikutukset Venäjän tulevaisuuteen jäävät nähtäväksi. Poikkeustilan vuoksi suunnitellut veronkorotukset saattavat vieraannuttaa varakkaammat venäläiset Putinin politiikasta.

Tästä huolimatta Lukin uskoo, että Putinin Venäjä saattaa osoittautua kestävämmäksi kuin länsi olettaa. Lukinin mielestä vanha aforismi on syytä palauttaa mieleen: ”Venäjä ei ole koskaan niin vahva, kuin miltä se parhaimmillaan näyttää, eikä koskaan niin heikko kuin miltä se huonoimmillaan näyttää”.