Länsimaissa uskottiin ensi alkuun koronaviruksen johtavan Kiinan vakavaan talouskriisiin ja ehkä jopa yhteiskunnalliseen muutokseen.

Useat asiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että nykyisten trendien valossa Kiina selviytyy koronaviruskriisistä vahvempana kuin Yhdysvallat. Tämän myöntää myös amerikkalainen politiikan tutkija Ian Bremmer.

”Valtaosa maailman lääketeollisuuden toimintaketjusta on kiinalaisomistuksessa. He ovat saaneet viruksen pysäytettyä teknologialähtöisellä, autoritaarisella valvonnalla. Tätä menestystä on hyödynnetty tarjoamalla apua Euroopalle ja kehittyville markkinoille taistelussa virusta vastaan”, Bremmer sanoo.

Vaikka Kiinan talous seisahtui viruksen puhjettua ja tulee kärsimään lisää globaalin kysynnän heikentyessä ja tartuntataudin edetessä halki Euroopan ja Yhdysvaltojen, Kiina on jälleen avautumassa liiketoiminnalle. Wuhanin miljoonakaupungin eristys aiotaan päättää ensi viikolla.

Ekonomisti Carl B. Weinberg on todennut, että vaikka on vielä liian varhaista julistaa kiinalaistalous täysin tervehtyneeksi, maan johto on hoitanut vaativan tilanteen hyvin. ”Kiinalaiset rakensivat tammikuussa kahden tuhannen vuoteen sairaalan kymmenessä päivässä ennen pandemian puhkeamista. Meidän muiden on vielä madallettava käyrää.”

Kiina on myös vienyt korona-apua eri puolille maailmaa. Kiina on lahjoittanut testipakkauksia Filippiineille ja Kambodžalle. Jo muutama viikko sitten Kiina lähetti sairaalatarvikkeita ja lääkintähenkilökuntaa Italiaan. Euroopan maista kiinalaisapua ovat saaneet myös Espanja, Ranska, Tšekki ja Serbia. Kiina on lähettänyt lääkäreitään myös Irakiin sekä Iraniin, joka on Yhdysvaltojen yksipuolisten, laittomien pakotteiden alainen.

Yhdysvallat on jäänyt altavastaajaksi. Euraasian uusi suurvalta on ajamassa ”vapaan maailman johtajan” ohitse. Tämä ei ole jäänyt huomaamatta Amerikassa. Trump on viitannut röyhkeästi ”kiinalaiseen virukseen” ja esimerkiksi Missourin senaattori Josh Hawley on vaatinut Kiinaa tilille taudin taloudellisista seurauksista.

Edward Alden, vaikutusvaltaisen Council on Foreign Relations-järjestön vanhempi analyytikko, on todennut, että ”Yhdysvaltojen kyvyttömyys estää uusien tartuntojen eteneminen, heikentää Yhdysvaltojen ja Kiinan välejä entisestään ja työntää Euroopan Kiinan syliin”.

”Pandemia vahvistaa mielikuvaa siitä, ettei Yhdysvallat ole enää toimintakykyinen, edistyksellinen roolimalli muulle maailmalle kuten ennen”, Alden sanoi haastattelussa. Eurooppalaiset ovat aiemmin ihailleet Yhdysvaltoja, mutta nyt euro-atlanttiset suhteet ovat ajautuneet törmäyskurssille.

Alden pelkää, että koronavirustilanne Yhdysvalloissa tulee olemaan paljon pahempi kuin esimerkiksi Italiassa. ”Tämä vahvistaa vaikutelmaa, että Yhdysvalloilla ei ole enää mitään opetettavaa muulle maailmalle.”

”Kiinan odotettavissa olevalla geopoliittisella voitolla tulee olemaan kauaskantoisia seurauksia Yhdysvaltojen taloudelle ja yrityksille”, ennakoi asiantuntija Bremmer, joka on aiemminkin sanonut Amerikka-johtoisen järjestyksen tulleen tiensä päähän.

Bremmerin mukaan tiedon ja tuotannon deglobalisaatiotrendi (eli maailman maiden keskinäistä taloudellista riippuvuutta heikentävä prosessi) tulee kiihtymään. Se tarkoittaa myös sitä, että Huawein ja 5G-teknologian suhteen eurooppalaiset eivät enää tottele Yhdysvaltoja. Myös Kiinan kunnianhimoinen silkkitiehanke tulee etenemään Washingtonin kampitusyrityksistä huolimatta.

Onko Yhdysvalloilla enää aikaa saada koronaviruskriisi hallintaan ja pelastaa kasvonsa maailmanlaajuisesti? Nähtäväksi jää, mikä vaikutus Trumpin hallinnon toimenpiteillä on New Yorkissa ja muualla Amerikassa, jossa virus leviää voimakkaasti. Jos taas Yhdysvallat saa viruksen taltutettua lyhyessä ajassa, se saattaa lisätä epäilyjä pandemian amerikkalaisesta alkuperästä.

Presidentti Trump on ilmoittanut haluavansa Yhdysvaltojen liike-elämän avautuvan pääsiäiseen (12. huhtikuuta) mennessä. Osavaltiot ovat tosin varoittaneet Trumpia olemaan luopumatta maahan julistetuista rajoituksista liian aikaisin. Viikot ennen pääsiäistä eivät ehkä riitä ja tartuntatapauksia tulee koko ajan lisää.