Iranin ulkoministeri Javad Zarif kirjoittaa Twitterissä, ettei Yhdysvallat suostu huomioimaan globaalia kampanjaa, joka vaatii luopumaan Iranin vastaisista pakotteista koronaviruksen vuoksi.

Zarifin mielestä ”ainoa vastalääke” on uhmata Yhdysvaltojen asettamia pakotteita tässä kriittisessä tilanteessa. Tähän maailmalla on ”moraalinen ja käytännöllinen velvollisuus”.

Länsi-Aasian alueella Iran on tällä hetkellä koronaviruksen keskus. Tehran Times-lehden mukaan sunnuntaihin mennessä noin 22 000 testatuista iranilaisista oli saanut tartunnan. Lehden mukaan 1700 sairastunutta on jo menettänyt henkensä.

Yhdysvallat vaikeuttaa yhä Iranin öljyn myyntiä ja Trumpin hallinto on vastuussa monista Iranin sisäisistä ongelmista, joihin saartopolitiikka on johtanut. Iranin presidentti Hassan Rouhani on kutsunut amerikkalaisia pakotteita ”julmiksi, laittomiksi ja esimerkiksi Yhdysvaltojen harjoittamasta valtioterrorismista”.

”Yhdysvallat sanoo haluavansa auttaa Irania taistelemaan koronavirusta vastaan, mutta tämä on valetta. Aivan kuten joku estäisi sinua saamasta puhdasta vettä ja tarjoaisi juotavaksi vain likavettä”, Rouhani muotoilee. Yhdysvaltojen toimia Irania vastaan on verrattu ”kansanmurhan valmisteluun”.

Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Khamenei viittasi televisioidussa puheessaan teoriaan, jonka mukaan Yhdysvallat saattaa itse olla viruspandemian takana. ”En tiedä onko syytöksessä perää, mutta kuka uskaltaisi tässä tilanteessa luottaa amerikkalaisten tuomiin lääkkeisiin”, Khamenei kysyy.

Ajatollah Khamenei on samoilla linjoilla Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijianin kanssa, joka on esittänyt epäilyksensä viruksen alkuperästä. Khamenein mukaan viruksen Iranissa riehuva muoto saattaa olla ”luotu erityisesti Irania varten käyttämällä iranilaisten geenitietoja, jotka he [amerikkalaiset] ovat hankkineet eri tavoin”.

Iraniin kohdistetut pakotteet ovat jo aiemminkin vaikeuttaneet maan terveydenhoidon tilannetta. Vaikka maailmalla on ryhdytty vaatimaan Iranin-vastaisten pakotteiden poistamista humanitaarisen katastrofin estämiseksi, Trumpin hallinnon ”maksimaalisen painostuksen” politiikka jatkuu.