Koronavirushysterian kasvaessa Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov on kehottanut kansalaisia pysymään tyynenä.

Hänen mielestään nyt kannattaa hyödyntää perinteisiä lääkintätapoja ja olla huolehtimatta asioista, joihin kukaan ei voi täysin vaikuttaa. Jokainen on loppujen lopuksi kuolevainen, Kadyrov muistutti.

Kadyrovin mielestä pelko sairaudesta, joka ilmenee flunssan kaltaisina oireina, on vaikuttanut jo ihmisten suhteellisuudentajuun. ”Ihmiset menettävät yöunensa tämän viruksen takia. He pelkäävät saavansa sen ja kuolevansa siihen. Älkää kiirehtikö asiaa, jokainen kuolee kuitenkin ennen pitkää. Älkää yrittäkö kuolla ennen aikojanne”, Kadyrov toppuutteli.

Tšetšeenijohtaja mainitsi, että vaikka Covid-19 viruksen nopea leviäminen on kuuma puheenaihe myös Tšetšeniassa, muut sairaudet, kuten tavallinen kausi-influenssa, vaativat tuhansien ihmisten hengen joka vuosi. Kadyrov kehotti ihmisiä tulemaan järkiinsä virusepidemian suhteen.

Kuten on asian laita melkein minkä tahansa vakavan sairauden kohdalla, ”hyväkuntoiset selviävät tästä [koronaviruksesta]”, Kadyrov arveli ja kehotti terveydestään huolissaan olevia vahvistamaan immuunijärjestelmäänsä perinteisin keinoin. ”Sekoita sitruunaa ja hunajaa kuumaan veteen ja juo”, ”syö valkosipulia”, Kadyrov ohjeisti.

Tšetšeniassa, jonka väkiluku on 1,3 miljoonaa, ei ole vielä raportoitu virustartunnoista. Venäjällä ainakin 93 ihmistä on sairastunut koronavirukseen. Kuusi potilasta on jo parantunut sairaudesta, eikä covid-19-kuolemista ole vielä raportoitu.

Seuraten yleisiä ohjeistuksia epidemian pysäyttämiseksi Venäjän rajojen sisällä, myös tšetšeenijohtaja Kadyrov kehotti kansalaisia välttämään julkisia tilaisuuksia ja ulkomaanmatkoja taudin keskuksen siirryttyä Kiinasta läntiseen Eurooppaan, jossa päivittäisten tartuntojen määrä on jo ylittänyt Kiinan luvut.