Läpi Kiinan historian, keisarillisen perimyslinjan uskottiin noudattavan kiertokulkua taivaallisesti hyväksytystä dynastiasta toiseen. Vahva kansaa yhdistävä johtaja vei valtakuntaa eteenpäin, kohti uutta nousukautta.

Hallitsijan menetettyä lopulta ”taivaallisen mandaattinsa” seurasi laskukausi, jonka jälkeen taas uusi dynastia nousi valtaan syklisessä järjestelmässä. Tämä muistuttaa hieman vanhaa eurooppalaista käsitystä ”kuninkaiden jumalallisesta oikeudesta”.

Mao Zedongin valtakaudella Kiinan kommunistinen puolue päätti jättää tällaiset uskomukset historiaan. Läntisten kriitikoiden mielestä vuonna 2012 Kiinan johtoon noussut presidentti Xi Jinping olisi omaa valtaa pönkittääkseen jälleen rohkaissut muinaisten traditioiden ja uskomusten paluuta.

Lännen globalistien Financial Times-lehti unelmoi nyt Xin ”dynastian” romahduksesta kauppasodan, Hongkongin levottomuuksien ja epidemioiden myötä. Lehti jopa väittää, että afrikkalaisen sikaruton leviäminen Kiinaan on yksi enne siitä, että ”hallitsevan dynastian” loppu on lähellä.

Finanssieliitin julkaisun mukaan koronaviruksen leviäminen on vielä sikaruttoakin pahempi ennusmerkki. Kuulostaa ennustajaeukkojen jutuilta, mutta sodassa ja propagandassa kaikki lienee sallittua. Kunhan vain Xin valtakautta seuraisi länsimaistyyppinen demokratia ja Kiinasta tulisi lännen sotakoneistolle alisteinen, suurpääomapiirien omistama vasallivaltio.

Wuhanista sai alkunsa vuoden 1911 vallankumous, joka kaatoi Qing-dynastian viimeisen keisarin, toimittaja Jamil Anderlini muistuttaa. Tänä päivänä kaupunki on hänen mielestään ”alkulähde kauhistuttavalle sairaudelle”, joka leviää halki Kiinan ja jonka takia kommunistit ovat asettaneet valtavan määrän ihmisiä karanteeniin.

Financial Timesin mukaan Kiinan autoritaarinen järjestelmä on ”erityisen huono” hoitamaan terveydenhuollon hätätilanteita, koska tällöin vaadittaisiin ”läpinäkyvyyttä ja paikkaansa pitävää tietoa”. Lehti katsoo, että syypää on Xi Jinpingin johtama järjestelmä, joka sortaa ihmisoikeuksia ja sensuroi tiedonkulkua.

En tiedä, onko lännen asenteellinen tiedonvälitys ja hysterian lietsominen oikea lähestymistapa tällaisessa kriisissä. Kiinalaistyylinen ”autoritaarinen hallitus” on kuitenkin tehokkaasti ryhtynyt toimiin virusta vastaan sekä rakentanut tuhannen vuodepaikan sairaalan kymmenessä päivässä. Toimittaja Anderlini ei anna esimerkkejä, miten viruskriisi olisi voitu hoitaa Kiinaa paremmin.

”Mikäli virus saadaan taltutettua tulevina viikkoina, Xi voi vielä selvitä syyttämällä provinssien johtajia kriisin epäpätevästä hoitamisesta”, arvioi Anderlini. Jos virusta ei saada pysäytettyä, tästä voi tulla vielä ”Kiinan Tšernobyl-hetki”, kirjoittaja hehkuttaa, unohtaen kuitenkin, ettei Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus ollut perimmäinen syy Neuvostoliiton kaatumiseen.

Kiinan tuntija ja riskianalyytikko Gabriel Wildau kommentoi asiaa kuitenkin toisin. Hän huomauttaa, että kun Yhdysvallat tai sen liittolaiset kärsivät suurista hallintohäiriöistä, länsimaiset asiantuntijat ja toimittajat syyttävät ”tiettyjä huonoja päätöksiä tai erillisiä häiriöpesäkkeitä”. Kun kyseessä on ”Kiina tai jokin toinen Yhdysvaltojen vastustaja”, hallintovirheitä käytetään syyllistämään koko järjestelmää.