Uutistoimisto CNN:n mukaan monet venäläiset, mukana tiedemiehiä ja poliitikkoja, uskovat, että koronavirus on amerikkalainen bioase, jolla pyritään epävakauttamaan Kiinaa.

Aiheesta on spekuloitu samansuuntaisesti muuallakin, mutta Kiina ei ole virallisesti syyttänyt Yhdysvaltoja. Vaikka kyseessä olisikin Kiinan-vastainen bioterrori, viranomaiset tuskin kertoisivat asiasta julkisuuteen. Hybridisodankäynti jatkuu kaiken aikaa kulisseissa.

Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kiistat ovat jo kaikkien tiedossa. Konflikti sai alkunsa Kiinan noustessa uhmaamaan Yhdysvaltojen yksinvaltaa. Konfliktin laajuus ulottuu kauppasodasta 5G-teknologiaan sekä Etelä-Kiinan meren kiistaan. Venäjällä arvellaan Washingtonin koventaneen otteitaan Kiinan nousun estämiseksi.

Igor Nikulin, YK:n kemiallisten aseiden tutkimusryhmän entinen jäsen, kertoo olleensa yhteydessä kiinalaisiin kollegoihinsa, jotka uskovat, että koronavirus on ihmisen tekemä. Nikulinin mielestä kaikki viittaa sabotaasiin.

Virustartunnat alkoivat Wuhanin kaupungista, joka on merkittävä liikennekeskus. Virus iski sopivasti kiinalaisen uudenvuoden aikoihin, jolloin miljoonat kiinalaiset matkustavat ympäri maata sukuloimaan. Nikulinin mielestä amerikkalainen lääketeollisuus pyrkii tekemään epidemialla myös voittoa.

Nikulinin syytöksiin voi suhtautua epäilevästi, mutta hän lienee oikeassa siinä, että Yhdysvallat on ainoa maa, jolla on neljäsataa armeijan biolaboratoriota eri puolilla maailmaa: nämä ympäröivät mm. Venäjää, Kiinaa, Malesiaa, Indonesiaa ja Filippiinejä, aivan kuten lukuisissa maissa sijaitsevat amerikkalaiset sotilastukikohdat.

Nikulin ei ole ainoa venäläinen, joka syyttää viruksesta Yhdysvaltoja. CNN:n mukaan venäläispoliitikot ovat myös hyödyntäneet tilaisuutta. Räväköistä lausunnoistaan tunnettu veteraanipoliitikko Vladimir Žirinovski on arvioinut, että ”Yhdysvallat voi aivan hyvin olla kriisin takana horjuttaakseen Kiinan taloutta ja tehdäkseen siinä sivussa vielä rahaa”.

Joukko kiinalaisia ei sulje pois Yhdysvaltojen roolia ja biologisen sodankäynnin mahdollisuutta, mutta Kiinan valtion omistaman Global Times-lehden päätoimittaja Hu Xijinin mukaan useimmat eivät usko näin radikaaleihin väitteisiin.

Tällä välin myös Venäjä on ryhtynyt toimenpiteisiin virusuhkaa vastaan. Uusi pääministeri Mihail Mishustin on määrännyt sulkemaan Venäjän rajan Kaukoidässä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.