Yhdysvallat ja Kiina ovat päässeet alustavaan sopuun kauppakiistoissaan. Maiden kaupankäynnin uudistamisen ”ensimmäistä vaihetta” käsittelevä sopimus allekirjoitettiin Washingtonissa 15. tammikuuta.

Presidentti Trumpin ja Kiinan varapääministeri Liu Hen allekirjoitusseremoniaa oli todistamassa kaksisataa korkea-arvoista vierasta. Trump hehkutti, että Kiinan ja Yhdysvaltojen välisellä sopimuksella on ”globaalia merkitystä”.

Venäjän strategisen tutkimuksen instituutin asiantuntijan Vyacheslav Kholodkovin mielestä kauppasopu on kuitenkin vain tilapäinen ja kestää Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin saakka. Kauppasopimus voi antaa lisää poliittista buustausta Trumpin vaalikampanjaan. Mikäli Trump voittaa vaalit, painostus Pekingiä kohtaan tulee jatkumaan ja voimistumaan.

Mitä tämä sopimuksen ”ensimmäinen vaihe” sitten tarkoittaa? Kahdenvälisen kaupan ”epätasapainoa” sitoudutaan vähentämään. Molemmat maat pidättäytyvät lisäämästä tuontitulleja. Kiina sitoutuu ostamaan lisää amerikkalaistuotteita seuraavan kahden vuoden aikana.

Yhdysvallat on ilmoittanut alentavansa kiinalaisten tavaroiden tuontitulleja 120 miljardilla dollarilla ja luopuvansa suunnitelluista tullikorotuksista. Osa tulleista jää kuitenkin voimaan, sillä Yhdysvallat ei muuten katso saavansa tarvittavaa etua kaupankäynnissä.

Venäläisasiantuntija huomauttaa, että jotkut kauppasopimuksen kohdat ovat hyvin tulkinnanvaraisia. Sopimuksen mukaan Kiina lupautuu avaamaan taloussektoriaan ulkomaiselle kilpailulle ja toivottaa sijoittajat tervetulleiksi Kiinaan. Jää kuitenkin epäselväksi, miten ja milloin amerikkalaisyritykset pääsevät Kiinan markkinoille.

Miten Kiina voi entisestään kasvattaa amerikkalaisten maataloustuotteiden hankintaa? Kiina on tuonut maahan amerikkalaisviljelijöiden kasvattamia soijapapuja sikojen ravinnoksi. Soijapavut ovat lentokoneiden jälkeen Yhdysvaltojen toiseksi arvokkain vientituote Kiinaan. Afrikkalainen sikarutto on kuitenkin karsinut merkittävästi kiinalaista sikakantaa, joten soijapapujen tarvekin on vähentynyt. Eurooppalaiset tuottajamaat, Suomi mukaan lukien, lisäävät sianlihan vientiään Kiinaan.

Yhdysvallat korostaa, että kauppasopimuksen lisätoimilla pyritään rajoittamaan Kiinan teknologista kehitystä. Washington on jo ottanut askelia tähän suuntaan. FBI on myös varoittanut maan yliopistoja siitä, että Kiina käyttää Yhdysvalloissa opiskelevia kiinalaisia vakoilemaan Amerikkaa. Yhä useammat kiinalaiset opiskelijat jättävät opintonsa amerikkalaisyliopistoissa välttääkseen Trumpin hallinnon vakoilusyytökset.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kahdenvälisissä suhteissa on myös muita ongelmia, kuten Kiinan ja Hongkongin virkamiesten pakotteet Hongkongin oletettujen ”ihmisoikeusrikkomusten” vuoksi. Taiwanin poliittinen asema aiheuttaa päänvaivaa, samoin Spratlysaarten kiista ja uiguurimuslimien kohtelu Kiinan Xinjiangissa.

”Trumpin näkemys Kiinasta strategisena kilpailijana on edelleen ajankohtainen, ja Washington tulee painostamaan Pekingiä vielä lisää”, asiantuntija Kholodkov uskoo.