Venäjällä hallitus erosi ja pääministeri meni vaihtoon. Presidentti Vladimir Putin jatkaa maan sisäpoliittista uudistustyötä.

On myös arvioitu, että Putin valmistautuu jo nykyisen virkakautensa päättymiseen ja vetäytymiseen presidentin tehtävistä vuonna 2024.

Dmitri Medvedevin tilalle pääministeriksi nousi 53-vuotias veroviraston johtaja, ekonomisti Mihail Mishustin. Hänestä tuskin tulee Putinin seuraajaa maan presidentiksi, mutta teknokraattina Mishustin lienee pätevä jatkamaan uudistuksia. Kansalaisten sosiaaliturvaa ja perheiden asemaa halutaan kohentaa.

Putin on ehdottanut myös nykyiseen, Jeltsinin ajoilta peräisin olevaan perustuslakiin muutoksia, jotka siirtäisivät valtaa pääministerille ja parlamentille. Kaksoiskansalaisilta evättäisiin myös pääsy poliittisen vallan huipulle, mikä on järkevä päätös, kun ottaa huomioon lännen salakavalat vallanvaihtoyritykset.

Sergei Minorov, Oikeudenmukainen Venäjä-puolueen johtaja, on kuvannut Putin ehdotusta kansallisen lainsäädännön, ennen kaikkea perustuslain, nostamisesta kansainvälisen oikeuden edelle, ”historialliseksi päätökseksi”. Lakiuudistus tulee vahvistamaan Venäjän kansallista suvereniteettia.

Entinen pääministeri Medvedev siirtyy kansallisen turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajaksi. Pääministerin valinta aiotaan myös siirtää presidentiltä parlamentille.

Putin aikoo ryhtyä johtamaan valtiollista neuvostoa, joka saisi lisää valtuuksia ja josta tulisi keskeinen päätöksentekofoorumi. Siihen antaisivat oman panoksensa myös presidentin hallinto, hallitus ja kuvernöörit.

On myös mahdollista, että Venäjä valmistelee järjestelmäänsä uuteen aikaan, jolloin esimerkiksi Ukrainan kysymys on saatu pois päiväjärjestyksestä, EU:n pakotteet puretaan ja talousyhteistyö Euroopan ja Venäjän välillä normalisoituu.

Olisi toivottavaa, että Venäjä tulisi mukaan luomaan uutta ”turvallisuusinfrastruktuuria” Eurooppaan, kuten Ranska on esittänyt. Esteenä on yhä Yhdysvallat, joka pyrkii torpedoimaan Euroopan ja Venäjän lähentymisen.

Toivottavasti Venäjästä ei tule koskaan länsimaiden tyylistä ”liberaalia demokratiaa”. Länsimaissa tämä järjestelmä tukee vain ylikansallisen talouseliitin valtaa ja pyrkii varmistamaan, ettei autenttista haastajaa nouse uhmaamaan heidän hallintoaan. Venäjäkin voisi ottaa mallia Kiinasta patrioottisen poliittisen järjestelmän suhteen.